Social

# card sanatate obligatoriu #programare medic # asigurare sanatate #card sanatate #analize medicale

Cardul de sanatate, obligatoriu de maine! Ce trebuie sa stii inainte de a te programa la medic

Cardul național de sanatate devine de la 1 septembrie singurul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate. Cu alte cuvinte, orice vizita la medicul de familie se va face doar cu cardul, iar daca vreti sa beneficiati si de alte servicii medicale, la fel, trebuie sa prezentati acest instrument. 

Totusi, potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, asigurații care, din motive religioase sau alte motive personale, nu doresc sa tina asupra lor cardul cu cip pot beneficia de asistenta medicala in baza unei adeverinte. De asemenea, cei cărora nu li s-a emis cardul de sănătate inca pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Este recomandat sa aveti mereu asupra voastra cardul de sanatate, avand in vedere ca inclusiv la stomatolog sau la sedintele de acupunctura trebuie sa-l prezentati daca doriti sa beneficiati de asigurarea medicala. 

Iata ce mai trebuie sa stii, potrivit reprezentantilor CNAS: 

  • Pentru reabilitare medicală și acupunctură utilizarea cardului de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale, astfel: pentru consultații și proceduri în cabinet, la momentul acordării, pentru procedurile acordate în baza de tratament prezentarea cardului se face în fiecare zi de tratament/fiecare zi în care se acordă servicii de acupunctură în cadrul curei de tratament.
  • Pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănătate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizorilor de investigații paraclinice.
  • Pentru examene de urină și examene de materii fecale, dacă sunt singurele investigații recomandate, cardul se utilizează la momentul depunerii probelor la laborator; dacă aceste analize sunt recomandate împreună cu alte analize de laborator, cardul se utilizează la momentul recoltării analizelor de laborator.
  • Pentru examinările de histopatologie și citologie care nu se recoltează la furnizorii de investigații paraclinice, probele sunt transmise la laborator însoțite de biletele de trimitere, fără a fi necesară prezentarea cardului de sănătate.
  • Pentru investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcționale și medicină nucleară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face la momentul efectuării investigațiilor.
  • Pentru spitalizare continuă utilizarea cardului de sănătate se face la internarea și externarea din spital. Exceptie de la aceasta situatie: urgență medico-chirurgicală, transferarea de la un alt spital, caz in care prezentarea cardului se va face la externare.

Foto: Digi24.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea