Social

#victime canicula #canicula romania #efecte canicula #decese canicula #canicula

Canicula face ravagii in Romania! 7 decese si peste 3.700 de urgente

 3.782 oameni au cerut ajutor medicilor din cauza caldurii in doar trei zile, mai exact de vineri, de la ora 8:00, pana luni la ora 8:00. Cel putin sapte persoane au decedat in Romania din cauza temperaturilor ridicate.

Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov (SABIF), Alis Grasu, a declarat ca, dintre cele peste 1.900 de urgente de cod galben si cod rosu inregistrate in cele trei zile, 272 au fost semnalate in locuri publice, iar, dintre acestea din urma, 69 au fost lipotimii.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa tina cont de sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 si 18:00, pentru prevenirea incidentelor in aceasta perioada cu temperaturi extreme.

Este indicat consumul zilnic de lichide (intre 1,5-2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete - un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.

Medicii sfatuiesc populatia sa consume in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar cu apa.

"Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala", recomanda Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

"Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat, lichide, chiar daca nu vi le solicita. Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate",  se mai precizeaza in comunicat.

Sursa foto: bucurestifm.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea