Social

#Guvern blocuri avariere #blocuri avariate #renovare blocuri

Blocul tau a fost afectat de camitatile naturale? Va fi renovat din bani publici

Guvernul a aprobat de curand un proiect pe baza caruia blocurile ce au suferit in urma calamitatilor din ultima vreme vor putea fi renovate si reabilitate din banii publici. Insa doar in anumite conditii. Totusi, Guvernul a pus in joc o suma de peste 25 de milioane de lei pentru reabilitarea in regim de urgenta a blocurilor avariate. Asta deoarece, asigurarile nu pot acoperi suma in astfel de cazuri, asigurarea neacoperind costurile de renovare in cazul calamitatilor naturale.

Guvernul a promis reparatii si reabilitari termice a locuintelor, insa doar in anumiti termeni si intr-un anumit cuantum al sumelor. Acesta ramane insa nedeterminat in continuare. Conform OUG 18/2009, in cazul unor lucrari de reabilitare se pot pune la dispozitie doar 40% din bani, din bugetul de stat, aceasta suma reprezentand contributia insumata a consiliilor locale. Insa, tot conform aceleiasi hotarari, contributia localnicilor nu poate fi mai mica de 10%.

Insa, in momentul aprobarii acelei hotarari, restul fondurilor urma sa fie accesat prin fonduri europene. La acest moment insa, discutam despre o situatie de urgenta, despre o calamitate naturala.

Conform OUG 18/2009, publicata cu modificari in Monitorul Oficial 155/2009, toate asociatiile de proprietari au avut oportunitatea sa se inscrie in programul local de anvelopare si reabilitare termica din fonduri europene.

Asadar, s-ar putea ca reabilitatea sa se realizeze si in acest caz, din banii publici, doar in cazul asociatiilor care sunt inscrise in aceste liste oficiale ale administratiei fiecarui oras. Totusi, cele peste 20 de milioane de lei puse la dispozitie par a fi o prima solutie in acest caz.

Reguli generale de finantare

In acelasi timp, regula generala de finantare a acestor lucrari, prevazuta la Art. 13 din OUG 18/2009, SPUNE CA:

50% din investitii vor fi alocate din bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice.

30% din investitii vor proveni din fondurile aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale.

20% din investitii va trebui sa provina din fondul asociatiei de proprietari sau din alte surse legal constituite.

Astfel, locatarii vor trebui sa furnizeze si ei o suma de bani destul de mare. Daca va aflati in astfel de situatii, apelati fara ezitare la firma de administrare imobile ce se ocupa de asociatia dumneavoastra sau de blocul in care locuiti. In cele din urma, reglementarile s-ar putea sa sufere modificari, din cauza situatiei de urgenta care impune noi solutionari pe termen scurt, sub regim de urgenta a acestor probleme. Pentru a va informa si a gasi solutia, apelati la specialisti.

Administratorii au obligatia de a va informa ce se va intampla cu spatiul comun si, de asemenea, sunt cei mai in masura sa va ofere informatii cu privire la noile reglementari in legatura cu aceasta problema.

Sursa foto: https://blocul-tau.ro/

Sursa foto: fanatik.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea