Social

Bine ca a demisionat Udrea, spun si puterea si opozitia

"Blonda de la Drept" l-a parasit pe Traian Basescu! Ca si cum nu ar fi de-ajuns ca presedintele nu a reusit nici acum, dupa aproape un an de mandat, sa isi numeasca un consilier pe probleme de securitate nationala, seful statului se confrunta, frecvent, cu demisii ale membrilor cabinetului sau. A plecat Andrei Plesu, a plecat Stana Anghelescu, iar acum a plecat si Elena Udrea. Consilierul de stat a demisionat, vineri, din functie, invocand atacurile "profund nedrepte" indreptate asupra sa. Facand abstractie de motivele oficiale si diplomatice pentru care Udrea a ales sa renunte la functia de la Cotroceni, decizia sa ridica, totusi, multe semne de intrebare. Mai ales in contextul in care ex-consilierul a fost sustinut puternic, in nenumarate randuri, chiar de seful statului. Acesta nu s-a aratat deranjat nici de toaletele consilierului, iesite din tiparele obisnuite ale functiei, dar nici de episodul in care, intr-o emisiune televizata Udrea nu a stiut ca Norvegia nu are presedinte, ci rege, si ca tara nu e membra a UE. De altfel, surse apropiate Palatului Cotroceni sustin ca Traian Basescu nu ar f foarte multumit de hotararea Elenei Udrea de a-l parasi.

Elena Udrea a precizat, printr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, ca ori de cate ori lupta presedintelui impotriva marii coruptii a facut un pas inainte, atat asupra sa, cat si asupra altor persoane care sustin "acest demers necesar", s-au declansat atacuri "profund nedrepte si cu o virulenta pe care numai teama de aplicarea legii le poate explica". "Chiar daca nici una din acuzatiile care mi s-au adus de catre mass-media nu demonstreaza apartenenta mea la vreun grup de interese economice nelegitime, nu doresc ca, prin insinuarile repetate la adresa mea, sa devin o vulnerabilitate a demersurilor presedintelui Romaniei", a afirmat Udrea. Ea a adaugat ca va "ramane in continuare" un "suporter activ" al presedintelui Traian Basescu, fiind consecventa principiilor care au determinat prezenta sa in echipa sefului statului. De asemenea, Udrea s-a declarat "deplin increzatoare in puterea acestuia de a duce pana la capat reformarea societatii romanesti".


Palatul parasit

Demisia sefei Cancelariei Prezidentiale nu este singulara. Ea urmeaza unui sir semnificativ de astfel de decizii ale unor membri ai Administratiei Prezidentiale. Mai mult, in acest moment, la Cotroceni sunt cateva posturi-cheie neocupate, desi ele au fost eliberate cu luni in urma, transmite Rador. Primul dintre consilierii prezidentiali care au plecat de la Cotroceni a fost Vasile Blaga, numit in functia de ministru al internelor . Coordonator al campaniei electorale a lui Traian Basescu, Blaga conducea Departamentul securitatii nationale, fiind ajutat de consilierul de stat Constantin Degeratu . Functia a ramas neocupata pana acum, iar presedintele nu a dat nici un semnal ca acest lucru se va schimba in viitorul apropiat. Traian Basescu a dat insa de inteles ca persoana care va ocupa aceasta pozitie ar putea coordona asa-numita comunitate de informatii. Dupa Vasile Blaga, la inceputul lunii mai a demisionat consilierul prezidential pentru relatii internationale , Andrei Plesu. El a explicat ca probleme de sanatate l-ar impiedica sa continue in ritmul impus de activitatea prezidentiala. Dar, intr-un interviu aparut in presa, Plesu a recunoscut ca intre el si presedinte au existat "momente de divergenta" si chiar probleme de adaptare la stilul presedintelui Basescu. Departamentul de relatii internationale al Presedintiei este acum condus de consilierul de stat Anca Ilinoiu, diplomat cu o cariera inceputa in 1992. La 1 iulie, presedintele a aprobat si demisia consilierului de stat Stana Anghelescu. Ea lucrase impreuna cu Basescu si la Primaria Capitalei. Anterior, Fiscul declansase o ancheta asupra afacerilor cu tigari ale sotului Stanei Anghelescu, iar Basescu criticase in mod public afirmatii facute de acesta. Presedintele declarase despre Florian Anghelescu ca incearca sa isi creeze un sistem de protectie, invocand ca este apropiat al sefului statului. Stana Anghelescu a fost acuzata ca ar fi facut presiuni asupra Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala, in favoarea sotului sau. Seful Protocolului, Dumitru Honciu, a parasit si el Administratia Prezidentiala la cateva luni dupa ce Basescu a ocupat functia. El lucrase anterior si cu Ion Iliescu, iar in prezent este unul dintre angajatii PSD.


Cotroceniul, mut

Presedintele Traian Basescu a refuzat sa comenteze pe marginea deciziei consilierului Elena Udrea de a parasi Palatul Cotroceni. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a pastrat tacerea impusa chiar de seful statului. Nici ea nu a dorit sa detalieze tema demisiei Elenei Udrea si nici nu a comentat pe marginea informatiilor conform carora decizia consilierului de stat ar fi fost impusa de presedintele Traian Basescu. Adriana Saftoiu declarase, insa, recent, ca Udrea ar fi facut o serie de "greseli care tin de imagine", adaugand ca, dupa parerea sa, acestea n-ar fi fost catastrofale. Purtatorul de cuvant a apreciat, totusi, ca demisia este un act unilateral ce trebuie luat ca atare, tranmite Rador.


Solidaritate liberala

Desi Elena Udrea este membru al PNL inca din anul 2002, ea nu este ferita de atacuri venite chiar din partea colegilor de partid. Liderul Organizatiei Bucuresti a PNL, Ludovic Orban, considera ca demisia Elenei Udrea din functia de consilier prezidential a venit cu mare intarziere. "Ca si Stana Anghelescu, Elena Udrea a fost angajata consilier prezidential, desi Traian Basescu cunostea foarte bine afacerile sotilor lor si mai ales legaturile acestora cu zona PSD. Demisia mi se pare normala, dar mai normal mi s-ar fi parut ca nici una dintre ele sa nu fi ajuns in functii de consilier prezidential", a mentionat Orban. Spre deosebire de liderul PNL Bucuresti, premierul Calin Popescu Tariceanu a adoptat o atitudine rezervata, nedorind sa comenteze demisia consilierului prezidential.


PSD: Balonul de sapun portocaliu se sparge!

Presedintele PSD, Mircea Geoana, si presedintele executiv Adrian Nastase au apreciat, intr-o conferinta de presa, ca demisia Elenei Udrea de la Cotroceni reprezinta o dovada a existentei grupurilor de interese, transmite Mediafax. Geoana a afirmat ca demisia consilierului prezidential arata ca actuala putere nu este ferita de grupuri de interese. "Atunci cand Basescu a castigat alegerile, mesajul a fost foarte serios, a anuntat ca va lupta contra grupurilor de interese. Iata ca se demonstreaza ca actuala putere nu este ocolita de grupuri de interese. Iata ca Basescu devine tot mai singur. Plesu a plecat si l-a lasat fara consiliere in domeniul extern. Acum, demisia Elenei Udrea este o dovada ca acel balon de sapun portocaliu se sparge", a declarat liderul PSD. In opinia presedintelui executiv al partidului, Adrian Nastase, demisia lui Udrea a demonstrat ca "este vorba de un conflict intre un grup de interese de la Victoria si un altul de la Cotroceni si unul din aceste grupuri a castigat". El a sustinut, insa, ca in paralel are loc un conflict intre doua grupuri de interese de la Cotroceni. "Este vorba de un episod pentru Traian Basescu, dar nu este unul pentru tara. Noi ar trebui sa discutam despre problemele importante ale tarii, nu despre desuurile doamnei Udrea", a comentat Nastase.


PC: Demisia nu va tulbura scena politica

Comentand pe marginea deciziei Elenei Udrea de a parasi Palatul Cotroceni, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat: "Demisia este oricum un act unilateral. Noi nu dorim sa o comentam. Suntem convinsi ca exista motive pe care Elena Udrea nu doreste sa le dea publicitatii. Dar aceasta demisie nu va tulbura foarte mult scena politica. Suntem convinsi ca in scurt timp va fi desemnata o alta persoana care sa o inlocuiasca".



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea