Social

Beneficiile consumului moderat de bere

In u
rma cu cateva mii de ani oamenii au descoperit ca prin fermentarea cerealelor se obtine o bautura hranitoare si buna la gust, adica berea. Studii recente ale cercetatorilor germani arata ca berea aduce insa si importante beneficii sanatatii. Un consum moderat de bere ne fereste de infarct, de formarea pietrelor la rinichi si ne reduce colesterolul rau, adica acele grasimi care se depun pe peretii vaselor de sange. CONSUM MODERAT Dr. Skovenborg, de la Institutul de Sanatate Publica din Germania defineste consumul moderat in urmatorii termeni:" A bea moderat inseamna a bea in limita permisa de sanatate, de societatea in care traiesti si de obligatiile familiale si prietenesti: 1-3 pahare pe zi pentru majoritatea barbatilor". CE CONTINE Berea contine anumite componente ca antioxidantii care pot fi benefici pentru sanatate, la fel ca si alte elemente nutritive ca vitaminele care provin in urma procesului de transformare a orzului in malt - proces cunoscut sub denumirea de maltificare. In timpul procesului de fermentare vitaminele si mineralele care exista in cereale nu sunt distruse, ci se regasesc si in produsul finit, adica in bere. Ca vitamine putem enumera complexul B-urilor (B2, B6, B9, B12), biotin, niacin, acid pantotenic , iar ca minerale, magneziul si potasiul, mai importante. CALITATI Apreciata de toate popoarele datorita savoarei ei, berea este considerata si o importanta sursa nutritiva. Dar iata motivele pentru care un pahar de bere nu ar trebui sa ne lipseasca de pe masa. 1. NE APARA INIMA Prin studii facute in intreaga lume s-a demonstrat ca un consum moderat de bere protejeaza impotriva problemelor cardiovasculare precum atacul de cord, ischemia cardiaca sau tahicardia, adica bataile anormale ale inimii. Se estimeaza ca un consum de 30g de alcool pe zi (3 pahare de bere) poate reduce riscul de aparitie al bolilor de inima cu 24.7%. 2. SCADE COLESTEROLUL Sintetizat in ficat, colesterolul are un rol important, protejand invelisul celulelor organismului, regland nivelul hormonilor suprarenali, ovarieni sau secretia sarurilor biliare. Exista doua tipuri de colesterol, bun (HDL), care reprezinta 45% din colesterolul total si rau (LDL), restul de 55%. Cu cat scade colesterolul bun, cu atat creste cel rau iar riscul aparitiei aterosclerozei este mai mare. Rezultatul este ca suntem mult mai expusi la producerea unui infarct sau accident cerebral. Cercetarile au aratat ca o bere pe zi (10 g alcool) poate creste nivelul colesterolului bun cu 4%. Alcoolul reduce de asemenea tendinta sangelui de a face cheaguri. 3. ALIMENT SANATOS Berea este facuta din ingrediente sanatoase: malt, hamei, drojdie si apa. Toate aceste materiale au componente naturale care contribuie la o dieta sanatoasa si echilibrata. Berea poate face parte dintr-o dieta echilibrata, furnizand minerale si vitamine esentiale. Este bogata in potasiu si saraca in sodiu - echilibrul perfect pentru o presiune arteriala sanatoasa. Un litru de bere furnizeaza o medie de 20% din cantitatea zilnica de fibre recomandata si unele beri pot furniza pana la 60%. Consumul de bere nu te ingrasa, cu conditia sa aveti in rest o dieta echilibrata si sa fie consumata cu moderatie la masa. 4. INTARESTE OASELE Cercetarile recente au indicat de asemenea ca un consum moderat de bauturi alcoolice (un pahar) are un efect benefic asupra oaselor, reducand riscul de aparitie a unei fracturi (osteoporoza). In plus, ne protejeaza impotriva afectiunilor tiroidei cum este gusa si poate fi asociata cu un risc mai redus de dezvoltare a bolii Parkinson. Cauza acestor efecte benefice nu este inca clar inteleasa si noi cercetari sunt necesare pentru a explica mecanismul. 5. NE FERESTE DE PIETRE LA RINICHI Ca si painea, care este de asemenea facuta din cereale, berea este o excelenta sursa de vitamine care sunt esentiale pentru viata. Intr-adevar procesul de maltificare creste valoarea nutritiva a cerealelor utilizate la obtinerea berii. In general berea este bogata in vitamina B, spre exemplu acid nicotinic si riboflavin. Este saraca in calciu si bogata in magneziu care protejeaza impotriva pietrelor la vezica biliara si la rinichi. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care consumul zilnic al unui pahar de bere a aratat ca reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi cu 40%. VIATA FARA BERE In Germania, unde berea este bautura preferata, studiile efectuate pe 20.000 de persoane, timp de zece ani, au confirmat efectul benefic al consumului moderat de bauturi alcoolice. Profesorul Hoffmeister, de la Universitatea de Medicina din Frankfurt, a calculat ca daca consumatorii de bere din Europa s-ar opri din consum, s-ar inregistra o crestere a problemelor cardiovasculare, o scadere a duratei medii de viata cu aproximativ 2 ani si s-ar inregistra o inmultire a numarului de bolnavi cu depresie. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.
  •   2007-10-16
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Campanie pentru cariera ei: Urmeaza-ti visul!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.