Social

"Axa Raului" merge cu benzina lui Hugo Chávez

Un a
cord intre Caracas si Teheran va pastra pretul benzinei in Iran la 9 centi litrul. La doar o saptamina de la debutul protestelor fata de rationalizarea combustibilului in Iran, presedintele venezuelan Hugo Chávez si omologul sau iranian, Mahmud Ahmadinejad , au semnat marti un acord privind exportul de benzina din Venezuela catre Iran. Intelegerea vine dupa un turneu in timpul caruia Chávez a cumparat submarine nucleare din Rusia si a incheiat acorduri economice cu presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko . „Iranienii au cerut sa cumpere benzina din Venezuela, iar noi am acceptat“, a declarat Rafael Ramirez, ministrul venezuelan al energiei, fara a mentiona cantitatea si pretul la care va fi livrat combustibilul. „Nu este clar daca va fi eficient importul benzinei din Venezuela, din cauza distantei, dar este important, daca alte state vor refuza sa ne vinda benzina“, explica pentru „The New York Times“ analistul economic iranian Saeed Leyaz. Desi detine rezerve uriase de petrol, Iranul nu dispune de o capacitate de rafinare suficienta si trebuie sa importe 40% din necesarul de benzina. Planul de rationalizare a combustibilului, considera analistii citati de „The New York Times“, este menit sa reduca dependenta populatiei fata de importuri , imediat dupa ce Congresul SUA a anuntat ca ia in considerare impunerea unui embargo international impotriva Iranului. Masura este o replica la refuzul Teheranului de a renunta la producerea de uraniu imbogatit. „Americanii au recunoscut ca, daca isi poate controla consumul de energie, Iranul va deveni invincibil“, le-a explicat presedintele Ahmadinejad celor ce protestau fata de rationalizare. Prezent la Teheran pentru o vizita de doua zile, Hugo Chávez a lansat noi acuze la adresa SUA si a reafirmat sprijinul Venezuelei fata de cauza „revolutionara“ iraniana. „Legaturile noastre bilaterale servesc securitatii mondiale si fraternitatii, dar se vor ridica mereu impotriva imperialismului“, a declarat Chávez. „Barbari sint cei care au atacat Hiroshima si Nagasaki, cei care au invadat Irakul si cei care au distrus civilizatia indiana din America Latina“, a protestat Chávez fata de politica SUA, dar si a statelor europene. Hugo Chávez a folosit vizita in Iran pentru a pune piatra de temelie a unei uzine de metanol, cu o capacitate anuala de 1,65 milioane de tone, un proiect de 700 de milioane de dolari, finantat de cele doua state. Alianta antiamericana dintre Venezuela si Iran a depasit barierele ideologice, o data ce liderul marxist al Venezuelei a avut si o intilnire cu liderul religios suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei.
  •   2007-07-05
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.