Social

# calendar ortodox # obiceiuri sf dumitru # traditii sf dumitru #Sf Dumitru

Astazi se sarbatoreste Sf Dumitru! Ce nu trebuie sa faci ca sa iti mearga bine

In traditia romaneasca, de ziua Sf Dumitru se sfarseste vara pastorilor, inceputa la 23 aprilie, odata cu celebrarea Sf Gheorghe.

Pe lângă faptul că „încuie vara", Sâmedru, cum mai este acesta denumit in traditia populara, desfrunzește codrul și aduce zăpada pe pământ. Asa ca in aceasta zi se prevesteste vremea pentru lunile ce vor urma. Daca sunt multe nuci si gutui, atunci iarna va fi lunga si grea. Daca este frig pe 26 octombrie si ploua sau bate vantul ori ninge, de asemenea iarna va fi grea. Daca insa va fi frig si senin, oarna va fi una usoara. 

În unele sate, bătrânele cred ca este de rau augut sa isi pieptene parul de Samedru, in timp ce in alte zone se crede ca de Sanmedru mortii ies din pământ, din morminte și se fac moroi, vârcolaci și strigoi.

De asemenea, in unele regiuni se crede ca este bine ca ziua de Sf Dumitru sa nu te prinda cu datorii facute in ultimele 6 luni, altfel va trebui sa returnezi mai mult celor la care te-ai indatorat. 

Romanii celebreaza astazi  peste 315.000 de persoane care poarta numele Dumitru, Mitica, Dimitrie, Dumitrache, Dumitra, Dumitrita, Mitra, Demetra, Dumitrana si alte derivate. Dintre sarbatoriti, peste 270.000 sunt barbati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea