Social

#arhitectura copii #cursuri arhitectura #De-a arhitectura

Arhitecti de la gradinita! 4.200 de elevi vor urma cursurile De-a arhitectura in al 5-lea an de activitate

Cel de-al cincilea an de cursuri De-a arhitectura a debutat pe 12 septembrie in scolile din intreaga tara. Aproximativ 4100 de elevi din 150 de clase vor urma cursurile Asociatiei De-a Arhitectura: „De-a arhitectura MINI” (curs pentru elevii claselor pregatitoare, I-a, a II-a), „De-a arhitectura in orasul meu” (curs pentru elevii claselor a III-a si a IV-a) si „De-a arhitectura in scoala mea” (curs pentru elevii claselor a V-a si a VI-a). Peste 125 de arhitecti si studenti arhitecti voluntari vor indruma clasele din program. Toti invatatorii si voluntarii din clase sunt pregatiti in prealabil pentru a putea utiliza, in echipa, instrumentele de invatare pe care joaca serioasa de-a arhitectura le presupune.

Pe 15 septembie au fost trimise manualele (Caietul elevului si Ghidul indrumatorului) catre scolile cu clase ce urmeaza cursul „De-a arhitectura in orasul meu”. Astfel, cadrele didactice si arhitectii voluntari vor fi pregatiti in noul an cu manuale in editie noua (2016). Publicarea in noua editie a Ghidului indrumatorului a fost finantata de Ordinul Arhitectilor din Romania din fondul Taxa „Timbrul Arhitecturii”. si Caietele elevilor au fost editate prin finantarea din parteneriatul strategic cu OAR, dar si de donatori privati la Semimaratonul Sibiului si la Brasov Heroes din 2016. Toate aceste instrumente vor servi la parcurgerea cursului „De-a arhitectura in orasul meu” fara sa necesite vreun cost din partea scolarilor sau a invatatorilor.

Foarte important in acest an, din septembrie 2016, au inceput cursul optional De-a arhitectura aproximatov 600 de copii din mediul rural (fata de 185 de copii in 2015-2016). Cele 23 clase au fost inscrise de cadrele didactice si vor beneficia de sprijin din partea Asociatiei De-a Arhitectura, la fel cu clasele din mediul urban.

In perioada august-septembrie au avut loc o serie de ateliere de pregatire a echipelor de indrumatori prin ateliere de formare fata-in-fata ce s-au desfasurat la Brasov, Bucuresti, Iasi, Sibiu si Timisoara pentru „De-a arhitectura in orasul meu”, si pregatire online pentru cadrele didactice si arhitectii indrumatori inscrisi in program in anul 2016-2017 la cursul „De-a arhitectura MINI”. O parte dintre partcipanti sunt voluntari care au continuat voluntariatul pentru al doilea sau al treilea an in program sau au revenit dupa o pauza. Bucuria mare a fost sa revedem cadre didactice care dupa ce au incheiat o generatie de elevi au revenit in program cu prichindei si au cautat noul curs De-a arhitectura.

Prin schimb de experienta, simulari si alte exercitii menite sa puna profesorii si arhitectii voluntari in situatii cat mai apropiate de cele reale cu elevii, atelierele i-au familiarizat pe participanti cu abordarea si continutul De-a arhitectura, competentele elevilor vizate prin acest curs si impactul scontat pe termen lung. Acestea au sporit abilitatile indrumatorilor de a adapta metodele de invatare la specificul de varsta al elevilor si de a aplica metodele de invatare experentiala si au contribuit la o intelegere sporita privind rolurile si colaborarea dintre profesor si arhitect in pregatirea si aplicarea diverselor tehnici de predare in tandem aferente curriculum-ului De-a arhitectura.

Pregatirea indrumatorilor pentru cursul „De-a arhitectura in orasul meu” a fost derulata in cadrul proiectului „Capacitate de predare si promovare a arhitecturii in scoli”, beneficiar al unei finantari din partea Uniunii Arhitectilor din Romania (UAR) din Fondul „Timbrul Arhitecturii”.

De-a Arhitectura a decis sa ofere in acest an si un program de pregatire online in ideea de a facilita accesul participantilor la informatie, cadre didactice si arhitecti care au dorit sa desfasoare cursul „De-a arhitectura MINI”. Pentru ca in fiecare an avem din ce in ce mai multe inscrieri din intreaga tara, am dorit sa usuram procesul de pregatire si sa aducem informatia mai aproape de participanti, la indemana acestora.

Programul de formare online este o noutate absoluta pentru Asociatia De-a Arhitectura, activitatea din cadrul acestuia fiind posibila cu ajutorul unei finantari din partea Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) din Taxa „Timbrului Arhitecturii”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea