Social

#anvelope iarna #anvelope de iarna #cauciucuri de iarna #cauciucuri iarna

Anvelope all season vs anvelope de iarna. Ce e de preferat?

Sosirea toamnei ne duce deja cu gandul la sezonul rece. Numaram zilele pana la Craciun, iar prima zapada pare din ce in ce mai aproape. In acest context, este cazul sa te gandesti deja la echiparea masinii pentru iarna.

Potrivit legislatiei, anvelopele de iarna devin obigatorii in orice luna a anului in cazul in care se circula pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Si asta intrucat pneurile sunt singurele elemente de contact ale masinii cu suprafata de rulare. Din acest motiv, tipul si starea anvelopelor sunt esentiale pentru siguranta autoturismului.

Pentru ca de cele mai multe ori iarna ne ia pe nepregatite, multa lume prefera sa isi monteze pe masina anvelope all season, in ideea ca, in orice moment ar veni frigul, masina este pregatita de drum. Adevarul este insa cu doua taisuri.

Multi soferi isi imagineaza ca nu exista nicio diferenta intre cauciucurile all season si cauciucurile de iarna.

Anvelopele all season au fost inventate in special pentru tarile unde clima este foarte blanda, iar temperaturile nu scad sub 0 grade Celsius in sezonul rece, iar vara nu trec de 30 de grade. Ei bine, in tara noastra temperaturile ajung iarna chiar si la minus 25 de grade, iar vara urca pana la 38-39 de grade Celsius. In aceste conditii, anvelopele all season isi pierd din eficienta. Ce inseamna acest lucru? Anvelopele all season nu ofera tractiune buna pe zapada si nu se recomanda circularea cu ele pe zapada groasa, ci doar pe straturi foarte subtiri, lucru rar intalnit in tara noastra. Aceste sunt realizate dintr-un cauciuc rigid, care nu se comporta bine la temperature mici. Cand vorbim despre cauciucuri all season putem spune ca ele se afla undeva la mijloc, intre anvelopele de vara si cele de iana.

Distanta de franare si siguranta in viraje este direct proportionala cu aderenta anvelopelor. Daca anvelopa nu este proiectata sa ofere aderenta la temperatura la care se ruleaza in momentul respectiv, nu va face fata cerintelor si masina va risca sa intre in derapaj.

Anvelopele de iarna, in schimb, au un profil adaptat pentru aderenta pe zapada. Cauciucul este mai moale si numarul de caneluri este mai mare. Acest lucru ii confera aderenta chiar si pe un strat lucios de gheata, ceea ce cu anvelopele all season nu este posibil.

Specialistii Nexxon, cei mai mari distribuitori de anvelope, sustin ca e posibil sa iesim mai ieftin cu un set de anvelope all season, insa, in realitate, sa ne coste mai scump decat daca am avea atat cauciucuri de iarna, cat si cauciucuri de vara. Cauciucurile all season vor trebui schimbate mai des. Mai mult, acestea nici nu ofera aceeasi siguranta ca si cauciucurile dedicate pentru un singur sezon.

Orice tip de cauciucuri ai alege, printr-o simpla comanda online, Nexxon iti va aduce anvelopele direct la usa garajului tau. Sau poti duce tu masina la unul dintre service-urile Nexxon si sa ai asigurat montajul profesional. Trebuie sa tii cont de faptul ca este bine sa echipezi autoturismul cu patru anvelope care sa aiba toate aceleasi caracteristici si sa fie de la acelasi producator.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea