Social

Americanii, cei mai mari băutori de whiskey irlandez

În ultimii zece ani, vanzările whiskey -ului irlandez au explodat, iar cele 30 de milioane de sticle vandute anual sunt cel puţin o ciudăţenie pentru o piaţă care stagnează sau chiar scade. Dar, contrar aşteptărilor, nu irlandezii sunt cei mai mari băutori ai whiskey-ului lor, ci americanii. A doua piaţă ca mărime pentru licoarea irlandeză este Franţa, mai ales după 1988, cand Pernod Ricard a cumpărat Irish Distiller Group, o fuziune între Jameson, Powers şi Cork Irish Distillers. La randul lor, irlandezii consumă doar şase milioane de sticle, din cele 30 de milioane produse anual, relatează Bloomberg. Whiskey-ul irlandez este o băutură pe bază de cereale, adesea combinate, deşi există şi tipuri "single malt", "grain malt" şi "pure pot still". Spre deosebire de cel scoţian, la producerea whiskey-ului irlandez nu se foloseşte turba, cu excepţia mărcii Connemara Peated Single Malt, aşa că băutura nu mai are un gust puternic de afumătură. Faimă caştigată odată cu cafeaua irlandeză La sfarşitul secolului al XIX-lea, peste 150 de distilerii din Irlanda produceau peste 400 de branduri diferite de whiskey irlandez, dar în anii ’30, industria a fost paralizată de instaurarea Prohibiţiei în Statele Unite ale Americii. În schimb, dezvoltarea palidă a sectorului spirtoaselor după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost, mai degrabă, rezultatul snobismului etnic, dar şi al rezervelor mici de cereale şi al lipsei banilor pentru publicitate. Whiskey-ul irlandez se vindea bine pe un segment de nişă al pieţei - irlandezii emigraţi în America - , în timp ce ceilalţi americani consumau bourbon, rom, whisky de secară, scoţian sau canadian. Industria avea să cunoască succesul datorită popularităţii cafelei irlandeze. Necunoscută în Irlanda şi în nici o altă parte a lumii pană în 1942, cafeaua irlandeză a fost prima dată creată într-un bar din portul oraşului irlandez Foynes, unde staţionau hidroavioanele, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi, băutura a fost promovată pe aeroportul Shannon, iar în 1952, jurnalistul american Stan Delaplane avea s-o introducă pe meniul barului Buena Vista din San Francisco, unde şi-a şi caştigat faima. Whiskey-ul irlandez se vinde cu 25 de dolari sticla Astăzi, toate whiskey-urile irlandeze sunt produse în doar trei distilerii: Midleton (deţinută de Pernod Ricard) în Cork, Bushmills în Antrim şi Colley în Louth. Aceasta din urmă este şi singura distilerie ai cărei proprietari sunt irlandezi. Consolidarea a însemnat pentru piaţa globală bani mai mulţi, dar şi posibilităţi de marketing, astfel că acum există cel puţin o duzină de whiskey-uri irlandeze disponibile în SUA, printre care se numără şi unele branduri prestigioase mai scumpe de 200 de dolari. Şi totuşi, la un preţ mediu sub 25 de dolari pe sticlă, whiskey-ul irlandez rămane foarte accesibil. Cel mai puternic brand din piaţă este Bushmills, care produce cel puţin şapte tipuri de whiskey irlandez. Marca sa standard, White Label, costă 18 dolari sticla. Ţarul Petru cel Mare a spus despre White Label că este cea mai bună băutură spirtoasă din Europa. Whiskey-ul Black Bush, care se vinde cu 25 de dolari sticla, este învechit în butoaie de sherry şi a avut un mare succes peste ocean, mai ales datorită caracterului său pronunţat de malţ şi finului iz de sherry. Whiskey-ul 10 Year Old Single Malt, care se vinde cu 42 de dolari sticla, concurează cu whiskey-urile scoţiene single malt. Produs din malţ de orz 100%, distilat de trei ori şi maturat în butoaie de bourbon timp de cel puţin zece ani, acest whiskey are în buchetul său un gust de afumătură, cu mai multe niveluri de arome complexe de fructe. Bushmills mai oferă însă şi whiskey-uri vechi de 12, 16, 21 sau 25 de ani, arată Bloomberg. Old Bushmills, o distilerie veche de peste 400 de ani Jameson, care există din 1780, este şi el un concurent puternic, cu două milioane de baxuri vandute în 2006. Marca sa de bază se vinde la 16 dolari sticla, dar are şi mărci mai scumpe, de peste 40 de dolari. Tullamore Dew, un brand prima dată distilat în 1829, în oraşul Tullamore, este acum produs în Midleton, de către Irish Distillers şi vandut de Cantrell & Cochrane. Cele 700 de milioane de sticle produse anual sunt puse în vanzare la magazinele duty-free . Despre whiskey-ul irlandez se spune că este una dintre primele băuturi distilate din Europa, datand încă de la jumătatea secolului al XII-lea. Old Bushmills Distillery susţine chiar că este una dintre cele mai vechi distilerii licenţiate din lume, după ce a primit licenţa oficială de fabricare a whiskey-ului de la James I, în 1608. De atunci şi pană astăzi, distileria a funcţionat fără oprire. Acum, în proprietatea companiei Diageo, este singura distilerie din Irlanda de Nord care încă mai funcţionează. Produce în jur de trei milioane de litri de alcool pe an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea