Social

Ambitiile lui Sarkozy strica tandemul franco-german

Proiectul Uniunii Mediteraneene, promovat de catre liderul de la Elysee, nu e pe placul Berlinului si al Bruxelles-ului. Intalnirea ce trebuia sa aiba loc la 3 martie intre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost amanata. "Accidentul de parcurs" intervine pe fondul speculatiilor ca intre cele doua mari puteri ar exista dezacorduri profunde legate de infiintarea Uniunii Mediteraneene. Minisummitul franco-german a fost reprogramat pentru 9 iunie, scrie publicatia "Die Welt", in speranta ca pana atunci cele doua parti vor reusi sa ajunga la o pozitie comuna vizavi de proiectul francez. In timp ce partea germana recunoaste divergentele, Palatul Elysee neaga existenta acestora, sustinand ca intrevederea a fost amanata "din cauza agendei prea incarcate a sefului statului francez". Initiativele lui Sarkozy irita Propunerea lui Sarkozy de infiintare a unei Uniuni Mediteraneene care sa includa atat state membre UE , cat si din afara sa - inclusiv Turcia - a provocat iritare la Bruxelles si a atras numeroase critici mai ales din partea Berlinului. La nivelul CE exista temeri ca, odata concretizat, proiectul ar putea submina politicile Uniunii Europene in zona mediteraneeana. Merkel se teme de consecinte La sfarsitul anului trecut, Angela Merkel afirma ca Uniunea Mediteraneeana ar putea ameninta chiar "inima" Uniunii Europene si ca, daca se vor aloca fonduri comunitare pentru materializarea acestei idei, s-ar putea declansa "forte explozive" in cadrul UE. Saptamana trecuta, secretarul de stat pentru afaceri europene, Guenter Gloeser, a reiterat pozitia Berlinului, sustinand ca intreaga cooperare intre statele din bazinul Marii Mediteraneene trebuie sa aiba loc "in cadrul institutiilor europene existente", nu in alte structuri. Potrivit presei, liderul de la Paris ar fi intentionat ca la 13 iulie, pe timpul presedintiei Frantei la UE, sa invite la Paris toate statele incluse in acest proiect. Odata incheiat acordul, parafarea acestuia ar fi trebuit sa aiba loc in 14 iulie, de ziua nationala a Frantei, unde si restul statelor UE ar fi fost invitate. Totusi, ca urmare a reactiilor negative din unele medii europene, Sarkozy ar fi renuntat la acest plan.

O uniune sub leadership francez

In proiectul lui Sarkozy sunt incluse sapte state UE - Cipru, Grecia, Franta, Italia, Malta, Portugalia si Spania -, state din nordul Africii, precum si Israelul si vecinii sai arabi. Uniunea Mediteraneeana ar putea oferi cadrul in care sa se dezbata chestiuni de interes comun , precum combaterea terorismului, imigratia, energia, comertul, resursele de apa si dezvoltarea durabila . Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea