Social

Alianta D.A. renaste in tara

Mariajul dintre liberali si democrati, valabil de la alegerile din 2004 si pana la inceputul anului trecut, se reface in Bacau, Neamt si Vrancea. In marile orase ale Moldovei continua sa se contureze aliante politice atat pentru turul doi al alegerilor locale, cat si pentru colaborarea pe plan administrativ.

La Bacau, liderii PNL si fostii colegi din Alianta D.A. au semnat un protocol de colaborare politica pentru turul al doilea al alegerilor si pentru Consiliul Judetean.

„Este o alianta anti-PSD, motivata de neregulile de la sectiile de votare din primul tur. De exemplu, la presedintia CJ mi-au fost anulate 24.000 de voturi", sustine Vasile Nistor, seful PD-L Bacau, fost candidat la presedintia Consiliului Judetean. Pentru functia de primar , in turul al doilea, PD-L are candidati in 30 de comune si in orasele Bacau si Targu Ocna .

Seful liberalilor bacauani, primarul Romeo Stavarache, care se va confrunta in turul doi cu candidatul independent Sergiu Sechelariu , mizeaza pe voturile electoratului PD-L.

„Aceasta alianta ma ajuta si este una fireasca. O alianta intre PNL si PSD este impotriva firii", a spus Stavarache.

„Vom aparea doar in echipa"

Si la Focsani, liderii PNL si PD-L au batut palma, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a colabora la scrutinul din 15 iunie.

Protocolul se refera la sustinerea candidaturii democrat-liberalului Alin Trasculescu in turul II si la realizarea majoritatii in CL Focsani. „Este o alianta fireasca, ce a existat permanent la nivelul CL. Pe toata perioada campaniei electorale vom aparea doar in echipa", a spus Trasculescu. Acesta se va confrunta in turul doi pentru primaria Focsaniului cu actualul edil, social-democratul Decebal Bacinschi.

Dupa cateva zile de discutii, si liberalii din Neamt au semnat cu democrat-liberalii condusi de fostul membru al PNL, Gheorghe Stefan „Pinalti", o alianta prin care PD-L urmeaza sa obtina majoritatea in CJ.

La Iasi, liberalii prefera PSD

Liberalii ieseni nu au incheiat nicio alianta oficiala, dar deputatul Relu Fenechiu, seful PNL Iasi, a declarat la o emisiune televizata ca il va sustine in campania pentru turul doi la primarie pe Gheorghe Nichita (PSD), in defavoarea lui Dumitru Oprea (PD-L). Fenechiu a exclus insa varianta unei aliante oficiale intre PNL si PSD la nivelul judetului.

PNL a semnat la Brasov un protocol de colaborare cu PSD si UDMR conform caruia cele trei formatiuni politice isi vor acorda sprijin reciproc atat in Consiliul Judetean si consiliile locale, cat si pentru alegerea primarilor din cele 29 de localitati, in turul al doilea.

La Bistrita-Nasaud si la Dolj, liberalii au ajuns la o intelegere cu social-demcratii, in timp ce, la Valcea, PSD s-a aliat cu PD-L.

Bogdan Olteanu nu exclude colaborarea cu PD-L

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, intr-un interviu acordat Radio BBC, ca PNL se va prezenta singur la alegerile parlamentare si ca o alianta cu PD-L nu este total exclusa. „Punctul de vedere (despre o alianta – n.r.) ni-l formam cand vom vedea si programele electorale ale PSD si PDL", a spus Olteanu.

Pe de alta parte, liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a precizat ca formatiunea sa „se indreapta cu pasi marunti, dar siguri spre o guvernare cu PNL". Hrebenciuc a subliniat ca social-democratii vor adopta „mai mult ca sigur" cota unica de impozitare , introdusa si sustinuta de actualul guvern liberal.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea