Social

Alesii neamului continua sa chiuleasca cu nerusinare

De 10 zile, alesii se chinuie cu bugetul de stat, insa pronosticurile optimiste ale puterii au fost spulberate pur si simplu de traditionalul chiul parlamentar. "La expirarea sfertului academic fac apel la liderii grupurilor parlamentare sa asigure cvorumul in sala ca sa putem incepe sedinta". Pauza. Soneria taraie in nestire, luptandu-se cu somnul dulce al deputatilor si senatorilor care nu mai vin la munca pentru a ocupa fotoliile goale din aula Palatului Parlamentului. Pe ordinea de zi a ultimei zile de lucru a saptamanii figureaza bugetul de stat pe 2006, iar alesii trebuie sa se prezinte la 9.30 pentru un program redus de nici patru ore. "Fac din nou apel la liderii grupurilor parlamentare sa solicite prezenta in sala a colegilor senatori si deputati pentru a putea incepe lucrarile. Rog un apel nominal". Strigarea catalogului nu are nici un efect, asa ca, nu dupa mult timp, discutiile sunt sistate din cauza chiulangiilor.

Presedintele de sedinta, democratul Radu Berceanu, povesteste pe holuri ca anticipase deznodamantul inca de la intrarea in cladire, cel mai bun indiciu fiind numarul mic de masini parcate in fata Palatului Parlamentului. Daca la inceput spuneau ca proiectul privind vistieria tarii va fi adoptat in patru zile, liderii grupurilor parlamentare ale coalitiei s-au vazut depasiti de problema absenteismului din randurile propriilor subalterni si invoca fragila majoritate pe care o detin. Absenteismul incepe sa ii invrajbeasca pe alesii neamului pentru ca cei care isi abandoneaza treburile personale ca sa faca act de prezenta ii afurisesc pe colegii lor mai smecheri care semneaza condica sau ii pun pe altii sa o faca in numele lor si chiulesc apoi pe rupte. Sau fac rost de scutire medicala pentru a nu ajunge pe lista rusinii si pentru a nu fi sanctionati acolo unde ii doare, adica la buzunar. "Am ajuns ca niste copii la scoala: cei care absenteaza isi aduc certificate medicale", s-a ratoit deputatul democrat Valeriu Tabara , comentand faptul ca cei care lipsesc zi de zi figureaza la catastif cu doar doua-trei absente nevinovate si trec clasa cu nota 10 la purtare. El a cerut "dirigintilor" conducerii parlamentului sa verifice temeinic orice scutire, in timp ce partidele-mama ar trebui sa ii lase repetenti la intocmirea listelor electoale de la viitoarele alegeri.

Toate masurile punitive anuntate pana acum au fost ignorate complet de catre alesii neamului, acestia vazandu-si nestingheriti de afacerile personale si continuand sa incaseze indemnizatiile lunare din bugetul de stat, buget pe care il boicoteaza prin absenteism.

Liberalul Titu Gheorghiof a solicitat ca parlamentarilor absenti sa le fie luata diurna de deplasare. Un alt deputat, conservatorul Nicolae Popa , le-a atras insa atentia ca stimabilii colegi care au afaceri serioase nu se vor lasa intimidati. "Noi avem in parlament destui oameni bogati, care nu se sinchisesc de astfel de pedepse", a spus Popa. El a reluat o alta propunere, la fel de ineficienta , pentru ca mizeaza pe bunul-simt al parlamentarilor: instalarea pe holuri a "panourilor rusinii" cu numele absentilor.

Sedinta de ieri s-a consumat fara ca alesii sa adopte macar un alineat din proiectul de buget. "Fiecare sa se duca de unde a venit", a conchis pesedistul Valeriu Zgonea, cerand suspendarea sedintei, sustinut si de peremistul Marcu Tudor. "Eu mai am si treaba, nu numai sa stau aici si sa mimez democratia", a strigat Tudor de la tribuna forului legislativ. In disperare de cauza, liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a recunoscut impotenta puterii de a-si mobiliza parlamentarii, dar a remarcat si ca cei mai multi absenti sunt in bancile PSD. Una peste alta, liderii coalitiei vor negocia luni o eventuala deblocare a situatiei, pesedistii promitand ca vor veni la lucrari daca o parte dintre amendamentele lor privind sanatatea si invatamantul vor fi acceptate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea