Social

#sanatate #medic de familie #coplata

Afla tarifele coplatii la doctor

Ministerul Sanatatii a finalizat proiectul de lege care include coplata si asteapta dezbaterea publica inainte de votul Parlamentului.

O vizita la medicul de familie ne va costa 5 lei, una la specialist 10 lei, iar o analiza de laborator 1 leu. Un asigurat va plati maxim 600 de lei pe an, dupa care va fi scutit de coplata serviciilor medicale. Prevederile ar putea intra in vigoare la 1 iulie 2010.

Reprezentantii ministerului spun ca masura va aduce fonduri de aproape 171 milioane de euro, care  vor fi folositi de catre furnizorii de servicii medicale pentru imbunatatiri si investitii.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke , vede in coplata un mod de control al cheltuielilor nejustificate, astfel  "Prin coplata aveam posibilitatea controlului efectuarii sau neefectuarii unui serviciu medical, in conditiile in care exista servicii medicale raportate, dar neefectuate", spunea, acum o luna, ministrul, citat de Gandul.

In afara programului de lucru al medicului de familie, o consultatie va costa 15 lei. Cei care cheama salvarea fara o urgenta major vor plati 20 de lei. O radiografie va costa 5 lei, iar o zi de spitalizare 10 lei.

"La stabilirea preturilor pentru tichetele de sanatate au fost luate in considerare valori din tari care au avut un parcurs similar Romaniei si care au introdus mecanisme suplimentare de plata a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croatia", spun reprezentantii ministerului, citati de Gandul.

Pacientii vor primi de la medicii de familie un tichet pe care este trecuta suma de plata si CNP-ul. Va trebui sa achite valoarea scrisa la una dintre casieriile create special.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea