Social

Acordul prezumat trece de Senat

L
egea care permite transplantul de organe ale donatorilor care nu si-au exprimat dezacordul in timpul vietii a mai facut un pas in Parlament.
Comisia din Senat pentru Drepturile Omului a dat marti aviz favorabil unui proiect de lege potrivit caruia persoanele care nu au refuzat in timpul vietii sa-si doneze organele sint implicit de acord sa le doneze dupa deces, printr-un acord prezumat. Senatorii Comisiei pentru Drepturile Omului au votat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Actul normativ este initiat de deputatii Eugen Nicolaescu (PNL), Ovidiu Brinzan (PSD), Mircea Ifrim (PRM), Ion Luchian (PNL), Petru Movila (PD), Aurel Nechita (PSD), si de senatorul PDL Dan Sabau. Proiectul de lege introduce notiunea de „acord prezumat“, in baza caruia o persoana care, in timpul vietii, nu si-a exprimat refuzul de a-si dona organele este implicit de acord sa le doneze dupa deces. De asemenea, actul normativ mai prevede ca, daca in timpul vietii persoana decedata nu si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamint pentru prelevare sau inscrierea in Registrul National al donatorilor de organe, tesuturi sau celule, se ia in considerare acordul prezumat. Proiectul mai arata ca prelevarea sau transplantul de organe, fara consimtamint, cu exceptia acordului prezumat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 7 ani. Senatul este prima Camera sesizata. Forul decizional in cazul acestui act normativ este Camera Deputatilor. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro
  •   2008-03-12
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Sfaturi pentru tinerii care isi incep activitatea profesionala

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.