Social

# stiri sociale # lupta anticomunism # a murit doina cornea #doina cornea

A murit Doina Cornea, unul dintre cei mai aprigi luptatori impotriva comunismului

Fost profesor universitar, una dintre figurile marcante ale Revolutiei, Doina Cornea s-a stins din viata cu cateva zile inainte sa implineasca 89 de ani. Aceasta a murit in locuinta sa din Cluj-Napoca, unde si-a petrecut ultimii ani. 

Doina Cornea era bolnavă de mai mult timp. Anunţul a fost făcut pe Facebook, vineri dimineaţă, de jurnalistul Dorin Chioţea. Ulterior, vestea morţii sale a fost confirmată pentru AGERPRES de Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea. Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 în Braşov. Ea a fost publicist, traducător, profesor. 

În perioada regimului comunist, a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România, scrie digi24.ro.

Doina Cornea a fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din din Cluj. În 1980, a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin reţele de prieteni), "Încercarea labirintului", urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note şi prefeţe. În perioada 1982 - 1989, Doina Cornea a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio "Europa Liberă". În 1983, ea a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii și bătăi, mai scrie sursa citata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea