Social

#muscatura de capuse #capuse Matei Bals #capuse

A inceput sezonul capuselor! 50 de persoane zilnic la Matei Bals

Medicii trag un serios semnal de alarma cu privire la muscaturile de capuse, care transmit boli grave! Medicii Institutului Clinic de Boli Infectioase Matei Balsdin Capitala anunta ca zilnic 50 de pacienti care au fost muscati de capuse se prezinta la camera de garda, numarul lor crescand in ultima luna, conform news.ro. Din fericire, pana acum nu a fost inregistrat niciun caz de Boala Lyme”.

Alexandru Vladimirescu, cercetator la Institutul Cantacuzino, atrage atentia ca primavara este sezonul in care capusele au activitate maxima si ca de aceea trebuie luate masuri urgent pentru distrugerea lor.

“A venit anotimpul capuselor. De fapt, in ceea ce priveste comportamentul capuselor sunt doua maxime de activitate: una este acum, primavara, care este si cea mai intensa si care incepe in martie si se termina in iunie, a doua, toamna, in septembrie-noiembrie, dar care este mai redusa ca intensitate”, a explicat Vladimirescu.

„Capusele sunt hectoparaziti, adica paraziti de suprafata atat la om-accidental, cat si la animale-preferential, ce au nevoie de gazde, sunt hematofage, se hranesc cu sange. Sangele este utilizat de capuse pentru a naparli si a ajunge la maturitate si, desigur a produce oua care refac ciclul vital. Despre capuse se se pot spune foarte multe lucruri, important este ca ele sunt artropode, adica vectoare, nu sunt insecte, sunt rude cu acarienii. Sunt artropode vectoare, ele prin ciclul lor de viata implica gazde si pot transmite, in procesul de hranire, diverse boli, respectiv,agenti patogeni, care dezvolta boli in aceste gazde. De pilda, cea mai cunoscuta si cea mai raspandita la noi, in liziera padurilor , dar si pe pajisti, dar si in Europa si in lume, este capusa Ixodes ricinus, care este o capusa de mici dimensiuni si care poate transmite Borrelioza Lyme, care este o boala insidioasa, grava, care daca nu este tratata la timp poate sa ajunga la deces”, a mai spus cercetatorul de la Institutul Cantacuzino.

CITESTE SI:

Tot ce trebuie sa stii despre muscatura de capusa
 

Sursa foto: rodalesorganiclife.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea