Social

A aparut rosia antiseceta

O ec
hipa de specialisti de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau va omologa luna aceasta un nou soi de tomata. Rosia este rezistenta la temperaturi foarte ridicate si umiditate scazuta. Schimbarile climaterice din ultimii ani i-au determinat pe cercetatorii romani din legumicultura sa incerce sa creeze noi tipuri de plante care sa se adapteze actualelor conditii de temperatura. Primele rezultate nu au intarziat sa apara. Cantareste intre 20 si 40 de grame, este putin mai mare decat o cireasa, creste in ciorchine, precum strugurii, si are un gust dulce si putin aromat. Sunt calitatile rosiei „Capriciu", un soi de tomata tip cireasa, aflat in lucru la statiunea de cercetare legumicola Buzau. Planta este adaptata la conditii de clima uscata, rezista la arsita si la umiditate scazuta. De pe un singur fir se pot culege aproape trei kilograme. „Nu are nevoie de irigare intensa" Cercetatorii buzoieni lucreaza de 6 ani la acest hibrid, timp in care rosiile pitice au trecut an de an prin teste de specialitate. „In 2001, am fost la niste pregatiri, in Israel, unde am vazut rosii mici, adaptate la solul arid al zonei. De atunci a devenit un hobby pentru mine sa gasesc un hibrid asemanator, care sa aiba gustul rosiilor autohtone, dar sa reziste capriciilor vremii. Vedeti ca mediul inconjurator este intr-o continua transformare, iar plantele sunt afectate de canicula. Tomata tip cireasa s-a adaptat deja, nu are nevoie de irigare intensa, iar fructul rezista la temperaturi foarte mari. Este o reusita a echipei de cercetatori din Buzau", ne-a declarat cercetatorul Floarea Burnichi, autoarea noului hibrid de tomata. Potrivit specialistilor, la o tomata tip cireasa, distributia apei se face altfel decat in cazul rosiilor obisnuite. „Leguma foarte mica primeste o cantitate mai mare din apa extrasa de planta din sol, deoarece pe tulpina nu cresc foarte multe frunze care sa consume tot aportul de umiditate din planta", ne-a explicat cercetatoarea Floarea Burnichi. „Vom inregistra noua planta la OSIM" „Luna aceasta, rosia Capriciu este in curs de omologare la Institutul de Stat pentru Incercarea si Testarea Soiurilor, pentru a fi introdusa in catalogul soiurilor din Uniunea Europeana. De asemenea, vom inregistra noua planta la OSIM, ca sa avem toate drepturile legale asupra ei", ne-a declarat Florica Gheorghe, consultant stiintific in cadrul Statiunii Experimentale Buzau. Cercetatorii buzoieni spun ca, de anul viitor, vor scoate la vanzare primele seminte pentru rosia pitica. Autorii hibridului sunt optimisti si cred ca legumicultorii vor incepe sa planteze chiar din 2008 tomata cireasa. Producatorii au pareri impartite „Nu cred ca o sa aiba un mare succes, pentru ca uitati, avem si noi rosii mici, ca atat au crescut in gradina, insa lumea se fereste de ele la Buzau. La Bucuresti am auzit ca se cauta astea mici", ne-a declarat un producator aflat in Piata Centrala a Buzaului. Mai optimista s-a declarat Mihaela Mirea, agricultor din Maracineni: „Daca apar pe piata la preturi asemanatoare cu rosiile mari, atunci cred ca se vor vinde. Trebuie testata mai intai piata si apoi ne vom decide daca incepem sa plantam rosiile astea mici", ne-a spus femeia. Un alt producator de legume prezent ieri cu tomate in Piata Centrala a orasului a parut de-a dreptul incantat de „noua inventie": „Daca sunt rezistente la seceta, o sa ne gandim serios sa trecem la soiul nou. Important este ca cel care l-a creat sa ne informeze foarte bine despre conditiile de crestere, sa nu ne trezim cu ele arse in solarii sau cine stie ce efecte sa aiba", ne-a spus barbatul.
  •   2007-07-06
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Cum sa-l inveti pe copilul tau valoarea banilor

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii