Social

#yuri gagarin #aniversare #spatiu #google #zbor

50 de ani de la primul zbor al omului in spatiu

Pe 12 aprilie 2011 , omenirea sarbatoreste 50 de ani de la primul zbor al omului in spatiu. Cosmonautul rus, Yuri Gagarin, a fost primul om om care a survolat spatiul cosmic. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om in spatiu si primul pe orbita Pamantului. El a primit numeroase medalii in diferite tari pentru calatoria sa in spatiul cosmic.

yuri gagarin s-a nascut pe 9 martie 1934, in satul Klusino din Regiunea Smolensk din Rusia. In anul 1968, satul natal a fost redenumit Gagarin in onoarea sa.

In 1960 a fost inlcus pe lista celor 19 oameni din care urma sa fie alesi doar doi pentru zborul in spatiul cosmic. Gagarin si Gherman Titov au ajuns pe orbita Pamantului cu capsula Vostok I, lansata de pe cosmodromul Baikonur. Zborul a durat 108 minute.

Moartea cosmonautului este un mister. Oficial, Gagarin a murit pe 27 martie 1968 in urma prabusirii avionului pe care il pilota alaturi de Vladimir Sereghin. Raportul si expertiza mortii sale nu au fost facute publice nici pana astazi.

Mama lui Yuri Gagarin a declarat intr-un interviu ca fiul sau a fost ucis la ordinul lui Leonid Brejnev. Acesta era deranjat de popularitatea internationala a cosmonautului, care eclipsa realizarile sale politice.

La aproape 50 de ani dupa ce cosmonatului Yuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns in spatiu, o racheta ruseasca care ii poarta numele a fost lansata catre Statia Spatiala Internationala.

racheta spatiala Soyuz TMA-21, poreclita Gagarin, a fost lansata pe 4 aprilie 2011 de pe Cosmodromul Baikonur din Kazakhstan . Ea a fost lansata de pe aceeasi platforma folosita pentru zborul lui Gagarin de acum 50 de ani.

  •   2011-04-12
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe Romaniatv

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare