Social

119 ani fara Eminescu

Romanii au comemorat duminica 119 ani de la moartea lui Mihai Eminescu, cel despre care George Calinescu spunea ca este “cel mai MARE poet, pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc”.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889, Bucuresti) a fost un poet, prozator si jurnalist roman, impresionand prin inteligenta, memorie, curiozitate intelectuala, cultura de nivel european si farmecul limbajului. Capodoperele sale au stat la baza numirii lui de catre cititorii romani si critica literara drept cel mai important scriitor romantic din literatura romana, supranumit si „Luceafarul poeziei romanesti” sau „Poetul nostru nepereche”.

Cea mai realista analiza psihologica a lui Eminescu i-o datoram lui Caragiale, care dupa moartea poetului a publicat trei scurte articole pe aceasta tema: “In Nirvana”, “Ironie” si “Doua note”. Dupa parerea lui Caragiale trasatura cea mai caracteristica a lui Eminescu era faptul ca „avea un temperament de o excesiva neegalitate”. Viata lui Eminescu a fost o continua oscilare intre atitudini introvertite si extravertite.

„Asa l-am cunoscut atuncea, asa a ramas pana in cele din urma momente bune: vesel si trist; comunicativ si ursuz; bland si aspru; multumindu-se cu nimica si nemultumit totdeauna de toate; aci de o abstinenta de pustnic, aci apoi lacom de placerile vietii; fugind de oameni si cautandu-i; nepasator ca un batran stoic si iritabil ca o fata nervoasa. Ciudata amestecatura! – fericita pentru artist, nefericita pentru om!” , spunea Caragiale.

Eminescu moare in ziua de 15 iunie 1889, in jurul orei 03.00 dimineata, in sanatoriul doctorului Sutu din strada Plantelor, Bucuresti. Ziarul Romanul anunta ziua urmatoare la stiri: "Eminescu nu mai este". In 17 iunie poetul a fost inmormantat la umbra unui tei din cimitirul Bellu . Sicriul a fost dus pe umeri de elevi de la Scoala normala de institutori din Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea