Showbiz

TIFF 2008 la start!

Azi incepe cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film "Transilvania", pe care organizatorii o anunta ca fiind cea mai ambitioasa de pana acum, in cele 10 zile ale manifestarii urmand a fi proiectate peste 200 de lungmetraje si mai bine de 60 de scurtmetraje din 40 de tari.

TIFF 2008 rezerva publicului numeroase surprize, filme-eveniment si invitati de marca in locatiile traditionalele festivalului: cinematografe Republica, Arta, Victoria si , carora li s-au adaugat Teatrul National , Cinema Enigma, Galeria Muzeului de Arta si un , primul de acest gen din Romania.

Ziua de 6 iunie este dedicata reprezentantilor Romaniei la Cannes anul acesta. Megatron, in regia lui Marian Crisan , proaspatul castigator al Palme d'Or-ului pentru scurtmetraj va fi proiectat in premiera in Romania la Teatrul National din Cluj Napoca.

Megatron va preceda filmul lui . Cei doi regizori, impreuna cu echipele care au realizat cele doua pelicule, vor participa la aceste doua proiectii de gala.

Castigatorul Premiului FIPRESCI la Cannes 2008 , Delta, in regia lui Kornel Mundruczo va avea parte de o proiectie speciala la Teatrul National in cadrul Zilei Filmului Maghiar din data de 4 iunie.

Invitata de onoare a celei de-a saptea editii a TIFF-ului este actrita franceza Catherine Deneuve, care va fi omagiata in cadrul galei de inchidere cu un premiu pentru intreaga cariera. Cu aceeasi distinctie va fi omagiata si actrita Tamara Buciuceanu-Botez, iar maestrul Radu Beligan va primi Premiul de Excelenta. Acestor oaspeti speciali li se vor alatura alti 500 de invitati romani si straini din industria de film.

Pe langa filme, workshopuri , seminarii , intalniri cu cineasti, TIFF gazduieste si expozitiile de arta si fotografie ale unor artisti vizuali in voga din peisajul contemporan romanesc: Cosmin Bumbut, Sorin Spoiala si Sorin Tara.

TIFF 2008 va fi deschis in aceasta seara de cel mai recent film al regizorului Michael Haneke, Funny Games, precedat de scurtmetrajul Fatza galbena care rade, proiectat in prezenta scenaristului Doru Lupeanu.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea