Showbiz

Seminarii si filme eveniment, miercuri si joi la NexT

Luni seara, in cadrul celei de-a doua editii a Festivalului International de Scurt si Mediu-Metraj NexT, Cinemateca Eforie a fost luata cu asalt de catre spectatorii veniti sa asiste la seara de deschidere. La fel ca si anul trecut, gazda deschiderii a fost Ada Solomon, directorul festivalului.

Solomon a vorbit despre povestea emotionanta a festivalului aparut in amintirea lui , care si-a amintit ca a perceput propunerea Adei Solomon ca fiind una "de nerefuzat": "NexT era un festival pe care CNC trebuia sa il sustina."

Seara a continuat cu proiectiile scurt-metrajelor de inceput ale regizorilor de film si televiziune, Titus Muntean, Radu Dragomir, ( Intoarcerea in Normandia), a fost prezentat anul trecut in cadrul selectiei oficiale a Festivalului de la Cannes, in afara competitiei. Philibert va vorbi cu publicul NexT despre documentar intr-o discutie moderata de regizorul roman Alexandru Solomon.

Workshop cu David Flynn

De la ora 11.00, unul dintre oaspetii marcanti ai Festivalului, agentul american David Flynn, va sustine un workshop cu tema "Ce poate face un agent pentru un artist?". Flynn este afiliat United Talents Agency, agentia americana care ii reprezinta, printre altii, pe castigatorii Oscarului pentru regie de anul acesta, Joel Coen si Ethan Coen.

El va incerca sa dea astfel repere concrete legate de activitatea unei categorii de profesionisti ai audiovizualului care in Romania inca nu si-a gasit un loc in industria filmului, dar fara de care aceasta e de neconceput in Europa de Vest sau in Statele Unite.

Workshop-ul lui Flynn va fi urmat la ora 13.00 de masterclass-ul de regie de film sustinut de Cristian Mungiu.

Pe seara, la cinemateca Eforie, proiectiile din competitia Festivalului continua cu acelasi amestec exploziv de genuri si stiluri, intr-un calup-maraton de aproape trei ore, incheiat de comedia romaneasca Stefan, in regia Stancai Radu. La ora 18.00, spectacolul competitiei incepe cu Tokyo Jim, filmul britanic care ne arata ca motivele din care o intalnire de afaceri poate sa iasa prost sunt dintre cele mai neasteptate, continua cu Polska Road Movie, un scurt-metraj german care confirma, parca, fascinatia exercitata de Estul Europei asupra Vestului civilizat; australianul I Love Sarah Jane (O iubesc pe Sarah Jane), un film cu zombie din competitia NexT de anul acesta; drama psihologica spaniola Almas Congeladas (Inimi Inghetate) fermecatorul si emotionantul Der Blaue Affe (Maimuta albastra), o poveste de dragoste din lumea decadenta a Berlinului anului 1929, cel mai lung film din competitia de anul acesta, un mediu-metraj de 45 de minute; Lo Zio (Unchiul), un film italian de vacanta care degenereaza total surprinzator; si se incheie cu Stefan, filmul studentesc castigator al Festivalului International CineMAiubit.

La capatul acestui grupaj, ca de altfel la capatul fiecarei proiectii ori reluari cu filme din competitia NexT, realizatorii filmelor vor disuta cu publicul din sala in cadrul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri moderate de directorul artistic Andrei Gorzo.

Din programul zilei de miercuri, 10 aprilie, de la cinemateca Eforie nu vor lipsi nici reluarea primei serii de scurt-metraje din competitie, incepand cu ora 10.30, nici cea de-a doua proiectie din sectiunea Countries in Focus, de la ora 16.00, de aceasta data focus-ul NexT indreptandu-se asupra filmului de scurt-metraj din Spania, cu o selectie care combina filme cu un umor fin, pline de tandrete precum Eramos Pocos (Unul in plus) cu drame emotionante in cel mai pur stil latin ca Traumalogia.

Ziua se incheie la Eforie cu sectiunea Future Shorts, de la 21.00, o selectie de scurt-metraje din toata lumea prezentate de organizatia cu acelasi nume, care are ca scop promovarea scurt-metrajului la nivel mondial.

Joi, 11 aprilie

La Orange Concept Store este Ziua Sound Design-ului: doua seminarii sustinute de cineasti renumiti vor aduce in prim-plan importantul efort tehnic si creativ din spatele coloanei sonore a unui film. La ora 11.00, unul dintre membrii juriului NexT de anul acesta, regizorul canadian Jamie Travis, autor al unora dintre cele mai populare filme de la prima editie a festivalului, The Saddest Boy in The World si castigatorul premiului pentru sound-design, The Patterns Trilogy, va vorbi publicului NexT despre cat de importanta este coloana sonora in munca unui regizor de film.

Workshop cu Vasile Sirli

Cel de-al doilea workshop al zilei ii are ca invitati pe compozitorul Vasile Sirli si sound-designerul Cristinel Sirli, sositi din capitala Frantei, care, incepand cu ora 13.00, vor purta spectatorii prezenti la Orange Concept Store printr-o calatorie prin muzica de film si coloana sonora de pe Batranul Continent. Vasile Sirli a compus, printre altele, muzica pentru spectacolele de teatru ale unor regizori precum Lucian Pintilie sau Silviu Purcarete , dar si pentru filmul lui Mircea Daneliuc, Glissando, in vreme ce Cristinel Sirli este fondatorul lantului de studiouri Creative Sound din Bucuresti, unde a participat la realizarea mixajului de sunet pentru filme precum 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, California Dreamin’(Nesfarsit) sau Legaturi bolnavicioase.

Competitia NexT, ajunsa la jumatate, continua la cinemateca Eforie de la ora 18.00, cu un calup in care se remarca o serie de filme-eveniment, printre care si premiera Joi, in regia lui Hadrian Marcu, un film stilat si polemic, care pune in discutie relatiile interumane din societatea contemporana; un alt film care va provoca discutii este Intre ziduri, filmul realizat la Academia de Film din Berlin de moldoveanca Ana Felicia Scutelnicu, care are in prim plan personaje din lumea imigrantilor ilegali din Estul Europei; When We are Big (Cand vom fi mari), scurt-metrajul olandez cu o viziune originala si tulburatoare asupra maturizarii. Inedite si diverse vor fi si celelalte prezente din cea de-a treia serie a competitiei: elegia The Lonely Bliss of Cannonball Luke (Euforia solitara a lui Luke), omul-ghiulea (Statele Unite); horrorul francez cu elemente supra-realiste Lisa, castigatorul premiului FIPRESCI la Festivalul de la Clermon-Ferrand; comedia neagra A Sea of Troubles (Al restristilor noian), si musical-ul irlandez The Man in 301 (Omul de la 301), cu un subiect care trece dincolo de cliseele genului sau ingenioasa animatie a lui Kaspar Jancsis, Maraton (Estonia).

Asa cum si-a obisnuit deja spectatorii, NexT le va da din nou ocazia sa discute fata in fata cu realizatorii filmelor, intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri moderata de directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo.

Prima proiectie de filme din sectiunea Festival Friends va preceda Competitia, fiind programata sa inceapa la ora 16.30. Din programul acestei serii nu lipsesc castigatorul Ursului de Aur pentru scurt-metraj, O zi buna de plaja , in regia lui Bogdan Mustata, sau laureatul de la Locarno, castigator al Premiului Gopo pentru scurt-metraj, filmul lui Adrian Sitaru, Valuri; premiantul Festivalului de la Angers, La drumul mare al regizorului Gabriel Sarbu sau Rock, Paper, Scissors (Piatra, hartie, foarfece) al canadianului Jamie Cussen.

In plus, publicul de la Eforie va urmari, in premiera absoluta, scurt-metrajul Networking Friday, regizat de Melissa de Raaf si Razvan Radulescu , debutant in regia de film, dar deja cu o carte de vizita impresionanta ca scenarist, pe care figureaza filme ca Moartea domnului Lazarescu, Hartia va fi albastra, Marfa si banii, Niki Ardelean, colonel in rezerva.

Din programul de joi, 11 aprilie, face parte si al doilea calup al sectiunii Festival Cities, dedicat de aceasta data unui prieten care a fost alaturi de NexT inca de anul trecut: Festivalul de la Milano, care prezinta publicului de la Bucuresti unele dintre scurt-metrajele remarcabile participante la precedenta sa editie, intr-un grupaj de trei ore programat la 13.30.

Inceputa dis-de-dimineata, la ora 10.30, cu proiectiile in reluare ale filmelor difuzate in cea de-a doua serie a competitiei, urmate de o noua sesiune de intrebari si raspunsuri cu realizatorii acestora, ziua NexT se incheie cu inca trei filme din selectia Semaine de la critique, aduse la Bucuresti de criticul Bernard Payen, directorul sectiunii cu acelasi titlu din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care vor fi difuzate la cinemateca Eforie incepand cu ora 21.00.

Intrarea la toate proiectiile si seminariile NexT este libera. Spectatorii si jurnalistii pot gasi informatii detaliate legate de filmele, programul si specificul evenimentelor din competitie de pe site-ul oficial al Festivalului, www.nextproject.ro.

Menit sa duca mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu si a sound-designerului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturala NexT, in jurul careia se grupeaza multi dintre prietenii si colaboratorii celor doi.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Trailer 4 luni, 3 saptamani si 2 zile

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea