Showbiz

#robin hood #cronica #film #gladiator #reloaded

Robin Hood - Gladiator reloaded

Lansat in premiera mondiala in deschiderea celei de-a 63-a editie a Festivalului de Film de la Cannes, Robin Hood intra de azi in cinematografe si la noi, oferindu-ne o poveste realista, aproape convingatoare, despre originile legendarului haiduc englez, cunoscut in folclor pentru faptul ca fura de la bogati pentru a da saracilor.

robin hoodPe numele sau adevarat, Robin Longstride, viitorul Robin Hood (Russell Crowe) era unul dintre cei mai buni arcasi din armata regelui Richard the Lionheart, luptand de foarte tanar in cruciadele purtate de Anglia in Orient. Moartea neasteptata a regelui ii ofera biletul spre casa, asa ca Robin profita, chiar daca asta presupune insusirea unei alte identitati. Pentru faptul ca duce la curtea Angliei coroana regelui mort insa, Robin isi atrage admiratia unora si, bineinteles, ura unor uneltitori impotriva coroanei: Godfrey (Mark Strong).

Intors in Anglia, Robin se vede fortat de imprejurari (declansarea unui razboi civil intre noul rege John, fratele mai tanar al lui Richard, si nobilii englezi) sa traiasca si sa actioneze sub identitatea nobilului Sir Robert Loxley, pe care si-o insusise pentru a ajunge mai usor acasa.

Asadar, peste noapte, Robin se trezeste stapan in Nottingham peste vaste teritorii, cu o sotie bataioasa, Lady Marion (Cate Blanchett), si un tata – Sir Walter Loxley ( Max von Sydow ) care face lumina in ceea ce priveste original obscure ale lui Robin (tatal sau fusese autorul primei Carte a drepturilor omului din Anglia). Sub noua identitate, Robin va lupta in fruntea unei armate, din nou, pentru a-i alunga de pe coastele Angliei pe francezii cu ganduri de cuceritori.

Robin Hood – Gladiator reloaded

Ridley Scott isi revizuieste temele facute in urma cu 10 pentru Gladiator si vine cu un story credibil pentru Robin Hood, mai credibil, cel putin, decat versiunile anterioare in care haiducul englez zburda in colanti verzi prin padurea Sherwood mai ceva ca Tarzan.

Robin Hood sufera insa puternic la capitolul originalitate, pentru ca Scott pare sa continue saga despre cruciade inceputa cu Kingdom of Heaven. Asa ca in afara scenelor spectaculoase de batalie, si aceastea cam exagerate uneori, filmul nu este altceva decat un gigantic cliseu hollywoodian de la inceput si pana la sfarsit. Ridley Scott prefera sa foloseasca aceeasi introducere ca si in Gladiatorul si Kingdom of Heaven (scurt explicativ despre contextual geopolitic al timpurilor) si acelasi final cu vocea din off a personajului principal feminin. robin hood

La mijloc ingramadeste povestea unui erou iesit din comun prin moralitatea sa (cam contrastanta cu vremurile respective), personaje puternic pozitive intr-o vesnica opozitie cu cele foarte foarte rele (si fara vreun motiv serios de a fi asa, dar trebuia cumva manifestata dorinta de a delimita clar personajele), vechea rivalitate dintre Franta si Anglia, speech-ul inaltator nelipsit dinaintea oricarei mari batalii, etc.

Ramane totusi evidenta grija lui Ridley Scott pentru acuratetea detaliilor istorice (decoruri, costume), asa ca macar din acest punct de vedere Robin Hood primeste o bila alba.

Believe it or not…

… Cate Blanchett cere o sabie si o primeste. Este de apreciat intentia lui Scott si a scenaristului Brian Helgeland de crea un personaj feminin puternic cu Lady Marion, dar spre final ii dau peste nas, aducand-o din nou doar la statutul de nevasta.

robin hoodMarion este energica si luptatoare, fiind nevoita sa aiba grija de mosia din Nottingham in lipsa sotului ei, deseori indurand abuzurile serifului (Matthew Macfadyen) si ale hotilor care ii fura resursele, insa avantul ei feminist din batalia finala este repede retezat de nemesisul lui Robin, Sir Godfrey. Din nou, un excelent Mark Strong in al nu stiu catelea rol negativ, ceea ce ma face sa ma gandesc ca avea dreptate un actor britanic, al carui nume imi scapa, cand spunea ca englezii sunt distribuiti numai in roluri negative in filmele americane, chiar si cand regizorul este englez.

Nu inteleg de ce incerci sa construiesti un personaj puternic pe parcursul filmului, doar ca la final sa-l admiri in toata splendoarea cand da cu sabia in balta. Echilibrata si rationala, Marion o zbarceste ca o fetiscana  fara minte cand apare pe campul de lupta, probabil pentru a-l impresiona pe Robin, motivul razbunarii ei fiind mult prea subtirel.

Russell Crowe revine pe terenul de joaca din Gladiatorul si afiseaza aceleasi manierisme, aceleasi skill-uri in manuirea armelor, aceeasi expresie aproape de nepatruns. Ridley Scott mai ca nu-l sanctifica pe Robin Hood, cocosandu-l cu calitati morale admirate chiar de regale Richard. Robin este curajos, cinstit, dar naiv pentru ca nu crede in utilitatea masacrelor celor nevinovati si iubeste prea mult libertatea. Crowe se bate bine, este seducator, chiar si fara nuanta de tragism din Gladiatorul, dar prestatia sa este departe de a fi memorabila.robin hood

Tot de Gladiatorul aminteste si relatia cvasi-filiala dintre Robin si Sir Walter, mimand-o pe cea dintre generalul Maximus si imparatul Marcus Aurelius.

Cu exceptia lui Mark Strong, cel care se apropie foarte bine de personajul sau este Oscar Isaac (l-ati vazut recent in Agora) in rolul tanarului rege arogant, dezechilibrat, lipsit de experienta si lipsit de onoare, cuvant si orice fel de scrupule. Isaac surpinde bine nervozitatea lui John si frustarile acestuia de a-si depasi in notorietate fratele.

In alte roluri secundare mai apar William Hurt (Marshal), Danny Huston (un Richard surprinzator), Matthew Macfadyen (un foarte sters serif de Nottingham).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea