Showbiz

#documentar #penitenciar #one world romania #film #festival #jilava #rahova

One Word Romania - Gandeste cu capul tau

"Gandeste cu capul tau" este sloganul Festivalului de Film One Word Romania in cadrul caruia au rulat, timp de o saptamana, documentare despre drepturile omului. Acest festival organizat de Centrul Ceh impreuna cu voluntari romani a prezentat filme premiate despre revolutii si problemele oamenilor din diferite tari de pe glob.

Cele mai palpitante momente ale festivalului One Word Romania au fost proiectiile de film de la penitenciarele Rahova si Jilava.

In Jilava, locul in care in trecut au fost inchisi diferiti intelectuali romani disidenti ai sistemului comunist, a rulat documentarul Vidoegramele unei revolutii. Alaturi de cateva zeci de detinuti, publicul a avut ocazia sa urmareasca numeroase secvente filmate in timpul Revolutiei din 1989.  

Filmul este compus numai din inregistrari video in care sunt surprinse numeroase momente din Revolutia Romana. Prima secventa prezinta o femeie ranita care tine un discurs despre libertatea de gandire. De altfel, intreg documentarul realizat in 1992 este un manifest pentru libertate.

Detinutii s-au amuzat copios pe seama unor momente tragico-comice din film. Paziti bine de oficialitatile inchisorii, acestia au avut, insa, ocazia sa puna intrebari la finalul filmului cand pe scena au urcat regizorul Videogramelor, andrei ujica, Emil Hurezeanu si, surpriza, generalul Victor Stanculescu . Cel din urma este detinut in spitalul penitenciarului Jilava chiar pentru rolul pe care l-a avut in desfasurarea evenimentele din ’89.

Generalul Stanculescu este unul dintre putini oameni care mai stiu adevarul despre revolutia de acum 20 de ani. Omul lui Ceausescu este, astazi, un batranel bolnav care va implini, anul acesta, 81 de ani. A trait sub patru dictaturi, dupa cum el insusi a marturisit, timp in care opiniile lui politice au evoluat in diferite moduri.

Stie generalul Stanculescu cine a tras in noi in ’89? Greu de raspuns la aceasta intrebare. Si, totusi, scopul evenimentului organizat de Centrul Ceh nu a fost acela de a descoperi vreun adevar. Conform celor care au realizat acest eveniment, principalul tel al acestei manifestatii a fost dorinta de a educa in spirit civic societatea din Romania care este destul de inactiva in ceea ce priveste obtinerea si imbunatatirea drepturilor omului.

Pe parcursul festivalului, romanii au aflat despre situatiile complicate sau triste ale unor oameni si locuri din tari precum Senegal, Bulgaria, Elvetia, Armenia, Israel etc.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea