Showbiz

Must-see la TIFF: Ziua HBO si Doc'n'Roll

Colaborarea de traditie dintre TIFF si HBO continua si la a saptea editie a festivalului. 5 iunie este, la Cluj-Napoca, . Trei lungmetraje de top de HBO, castigatoare de Premii Emmy, Globuri de Aur sau selectionate in festivaluri dintre cele mai importante, precum Venetia ori Sundance, alcatuiesc una dintre cele mai diversificate sectiuni ale TIFF-ului, in care fiecare spectator va gasi ceva pe gustul sau.

Bineinteles, highlight-ul selectiei HBO este documentarul lui care analizeaza consecintele cutremuratoare ale lipsei de reactie a autoritatilor americane in fata distrugerilor produse de uraganul Katrina in 2005. Pelicula i-a adus cunoscutului regizor american 3 premii Emmy si alte 4 nominalizari, Premiul Venice Horizons Documentary si trofeul Human Rights Film Network la Fesitvalul de la Venetia.

Pe langa filmul lui Lee, HBO le-a mai pregatit spectatorilor de la Cluj-Napoca doua filme unul si unul: documentarul selectionat la Festivalul Sundance, Insomnia / Wide , o impresionanta marturie a regizorului-protagonist Alan Berliner, suferind din nastere de insomnie si Mrs. Harris al regizoarei Phyllis Nagy, pelicula cu a festivalului cuprinde, in 2008, unul dintre filmele-eveniment ale TIFF-ului, un must-see pe lista oricarui cinefil si meloman: in premiera in Romania si intr-o unica proiectie la Cluj-Napoca, : vocea solistului formatiei Nirvana, Kurt Cobain, editata din ore de interviuri nedifuzate, va insoti spectatorii pe tot parcursul unei calatorii in muzica si imagini prin locurile in care a trait si a cantat Cobain.

Un alt grup de legenda al muzicii alternative, The Pixies, artistii care s-au reunit in 2004 dupa 15 ani de pauza , sunt protagonistii emotionantului film al regizorilor Steven Cantor si Matthew Galkin, Pixies: LoudQuietLoud.

Red Hot Chili Peppers, Joe Strummer, Patti Smith sunt doar cativa dintre ceilalti artisti-cap de afis ai filmelor din sectiunea Doc’n Roll de la TIFF 2008, o colectie de filme docu-musical contemporane in premiera absoluta in Romania.

In cadrul galei TIFF ce va avea loc sambata, 7 iunie, vor fi anunatati castigatorii Concursului National de Scenarii initiat de HBO si organizat in parteneriat cu Festivalul International de Film Transilvania. Anul acesta s-au inscris in concurs 236 de scenarii, dintre care 180 de scurtmetraj si 56 de lungmetraj.

Cei 6 finalisti ai celor doua categorii de scenarii vor fi anuntati de catre organizatori pana la data de 19 mai si vor fi invitati la Cluj pentru 3 zile de festival. Valoarea premiului pentru scenariul de lungmetraj castigator este de 3000 USD, iar pentru scenariul de scurtmetraj castigator - 1500 USD.

Scenariile finaliste vor fi publicate pe www.liternet.ro cu acordul autorilor.

TrailerShine a Light

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea