Showbiz

#liviu mihaiu #irina margareta nistor #film verde #festival de film #anonimul

Liviu Mihaiu: "Nu e o rusine sa faci filme verzi"

Jurnalistul Liviu Mihaiu, care a participat la dezbaterea eco organizata joi la Festivalul de film independent Anonimul, le-a spus cinefililor, si in special celor care se pregatesc sa devina regizori, ca a face filme de propaganda pentru a arata patrimoniul verde nu este o rusine.

Liviu Mihaiu si criticii de film irina margareta nistor si Magda Mihailescu au vorbit joi despre ecologie publicului de la Anonimul, care are loc in perioada 11-17 august, in Delta Dunarii. Dezbaterea eco a fost tinuta in satul de vacanta Sfantu Gheorghe, unde au loc in fiecare seara proiectiile filmelor.

Remarcand ca, in Romania, a face un film ecologic e ca si cum ai face filme despre protectia muncii , si "nu e cool sa faci filme de protectia muncii", Mihaiu a deplans faptul ca romanii fac foarte putine filme pe aceasta tema.

"Filmele americane 'verzi' sunt de propaganda, sa nu ne ascundem. Ne pregatesc pentru ce urmeaza", a mai spus Mihaiu. "Cinematografia romana ar trebui sa aiba o sectie de propaganda, ca Franta. Despre patrimoniul verde trebuie sa stie toata lumea, nu e o rusine sa faci filme 'verzi' de propaganda", a conchis el, promitand sa sprijine intiativa oricarui regizor de a face un film cu subiect ecologic.

Jurnalistul a insistat insa asupra scoaterii in evidenta a patrimoniului verde, prin cinematografie, in special asupra realizarii unui film despre Delta Dunarii, pentru ca " gropi de gunoi , plaje, munti si ciunga are toata lumea".

Magda Mihailescu a spus ca este foarte interesant faptul ca, nu romanii, ci un regizor maghiar, Kornel Mundruczo, a realizat un film a carui actiune se petrece in Delta Dunarii, care se numeste chiar Delta si a fost in competitie la Cannes anul acesta, castigand premiul acordat de Federatia Internationala a Presei Cinematografice (FIPRESCI).

Criticul a amintit si de documentrul lui Al Gore, care a deschis editia 2007 a festivalului Anonimul, prilej cu care Mihaiu a atras atentia asupra faptului ca "poti sa iei si Nobel si Oscar" facand un film verde.

Criticul Irina Margareta Nistor, selectionerul sectiunii de scurtmetraj, la aceasta editie Anonimul, a spus ca va incerca sa introduca o sectiune speciala de scurtmetraje romanesti ecologice in programul festivalului.

Scurtmetrajul Green Porn, de Isabella Rossellini, documentarul O realitate mult prea fierbinte, adus in premeira europeana la Anonimul de HBO si documentarele Inima mea biodegradabila si Flow: Din dragoste pentru apa au fost proiectate anul acesta la festival.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea