Showbiz

#alte-genuri #interviu #fara zahar

Interviu cu Fara Zahar: Sandel se intoarce, dar s-a stricat la cap

Cand spui Fara Zahar , spui texte inteligente, glume spumoase si un stil muzical greu de copiat. Bobi si Bobo, cei doi baieti din Dorohoi, au pus pe roate trupa Fara Zahar in 2001. Doi ani mai tarziu radio Activ FM din Bucuresti difuza in disperare piesa “Sandu”.

Tot in acelasi an, au batut palma cu defuncta casa de discuri Zone Records care le si editeaza albumul de debut, “Episodu’ unu: Amenintarea faitonului”, un bun prilej de a face cunostinta cu personaje pitoresti ca Sandel, Gerula sau Stela. Au mai urmat inca doua albume si se pare ca baietii il pregatesc si pe cel de-al patrulea.

Pana la lansarea albumului, Fara Zahar au aruncat pe piata un prim single, “3PM”, pentru care au realizat si un videoclip. Mai multe detalii despre “3PM” si muzica Fara Zahar am aflat chiar de la sursa, adica de la Bobi, unul dintre membrii grupului.

Acasa.ro
: Aveti un clip nou-nout 3PM pe care l-ati lansat saptamana trecuta. Care este povestea lui?

Bobi (Fara Zahar): Povestea 3PM surprinde aspecte din viata unui Sandel stricat la cap, care se vede ca mare razbunator al tuturor romanilor exasperati de situatia tarii si enervati pe atitudinea domnilor si tovarasilor politicieni. Stiti cum sunt babele care turuie in poarta pietei: ”Ar  trebui data o lege sa-i impuste pe toti, ca stau si dorm in Parlament”. Sandel ia prea in serios aceste idei si se hotaraste sa puna in aplicare dorintele semenilor. Din fericire omul nostru este total inofensiv, traind intr-o lume imaginara, iar toate lucrurile aparent oribile pe care le povesteste s-au intimplat doar in mintea lui incetosata (din fericire sau din pacate…).



Acasa.ro: In noul vostru clip apar personaje care parca nu mai sunt de actualitate (doctorul Cristian Andrei, Adrian Nastase). In plus, se pare ca l-ati omis pe omniprezentul Traian Basescu. De ce aceste alegeri?

Bobi (Fara Zahar): Nu va lasati pacaliti de apele calme, crocodilul poate musca oricand. Cristian Andrei este cel mai titrat psihoterapeut persoana publica, iar Adrian Nastase va fi mereu actual prin dumele celebre pe care le-a servit presei, el fiind un candidat foarte bun la o moarte poetica, imaginara, prin bombardarea cu oua.

Acasa.ro: Ok, aveti o piesa noua + videoclipul de rigoare. Pe site-ul vostru la sectiunea Discografie figureaza si un album nou, al carui titlu este inca necunoscut. Ce imi puteti spune despre acest nou material?

Fara ZaharBobi (Fara Zahar): Da, lucram pentru albumul patru, care va fi foarte dens in umor. Nu i-am dat nume pentru ca nu stim daca va fi baiat sau fata. Asteptam ecografia relevanta.

Acasa.ro: Am observat ca aveti o pasiune pentru videoclipurile animate. Pe cand un serial de desene animate cu Fara Zahar?

Bobi (Fara Zahar): Videoclipurile animate au avantajul ca te pot mentine tanar si frumos si suplu. Plus ca animatia se combina bine cu stilul nostru satiric. Serial FZ animat? Cine stie? Never say never to JR Ewing !

Acasa.ro: Adrian Despot spunea de curand ca in acest moment in Romania 80% dintr artisti canta house. Cum va descurcati voi, care faceti parte din restul de 20%? Cum reusiti sa supravietuiti in conditiile in care este din ce in ce mai greu sa apari la radio/Tv daca nu vii cu ceva extra, mega, supercomercial?

Bobi (Fara Zahar): Trafic de tigari si arme, smenuri imobiliare, cecuri fara acoperire…Avem avantajul unui produs live foarte apreciat. Iar cand vine vorba de calitatea concertistica se cam intoarce raportul procentual…

Acasa.ro: Povestiti-mi cum ia nastere o piesa Fara Zahar. Cam care sunt etapele?

Bobi (Fara Zahar): Etapele unei piese FZ sunt cam astea: stabilirea temei de referinta, fixarea unor idei generale ale textului (scheletul), elaborarea textului si a liniei orchestrale, eventual autocenzura. Si gata piesa.

Fara ZaharAcasa.ro: Textele voastre iau peste picior realitatile crude care cateodata dor. S-a intamplat cumva ca vreunul dintre personajele de care voi faceti misto sa se supere?

Bobi (Fara Zahar): Sincer s-a intamplat, dar poate a uitat, nu are rost sa dam nume.

Acasa.ro: Ce va faceti daca, de exemplu, va treziti ca Gigi Becali se supara pe voi si va da in judecata?

Bobi (Fara Zahar): Ii arat articolele din Constitutie referitoare la libertatea de expresie. Atat timp cat nu calomniezi si nu aduci injurii in sens juridic, nu ai de ce sa-ti faci griji, ca nu traim in Rusia.

Acasa.ro: Daca trupa Fara Zahar ar avea nevoie de colaboratori/instrumentisti, la ce personaje politice ati apela?

Bobi (Fara Zahar): Tata Base la contrabas, iar domnul Boc cu arcusul sa-i cinte in struna, Ludovic Orban la chitara solo si Sorin Oprescu vocal.

Acasa.ro: Ce versuri ar iesi daca ati folosi urmatoare combinatie de cuvinte: dus, rumegus, salam, Mertan?

Bobi (Fara Zahar): Mie nu-mi place sa fac dus/ Ma frec sub brat cu rumegus/ Sunt barosan, halesc salam/ Chiar pe capota la Mertan.

Acasa.ro: Multumesc mult pentru interviu.

Material realizat de Catalin Pavel

Foto : Daniel Moisii

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea