Showbiz

#iluzionistul #jacques tati #2010 #anim_est

Iluzionistul lui Sylvain Chomet si Jacques Tati deschide Anim'est 2010

Iluzionistul / L'illusionniste, filmul lui Sylvain Chomet realizat dupa ultimul scenariu al cunoscutului cineast francez Jacques Tati (1907-1982), deschide in forta cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est, vineri, 8 octombrie 2010, la Cinema Patria din Bucuresti.

Proiectat in avanpremiera mondiala la cea mai recenta editie a Festivalului de Film de la Berlin, in cadrul sectiunii Berlinale Special, si selectionat in cadrul prestigioaselor festivaluri de la Karlovy Vary, Edinburgh si Toronto, Iluzionistul este povestea prieteniei neobisnuite care apare intre un batran scamator si o fetita convinsa de puterile supranaturale ale acestuia. Fortat de perimarea mestesugului sau sa duca o existenta itineranta, iluzionistul Eisenheim o intalneste pe micuta Alice in timpul unei reprezentatii, intr.o carciuma dintr-un sat izolat din vestul Scotiei. Alice este atat de impresionata de trucurile batranului, incat il urmeaza pe acesta la Edinburgh, in ceea ce pare o aventura magica in sine.

Iluzionistul este cel de-al doilea film de lung metraj regizat de Sylvain Chomet, realizatorul multi-premiatelor Les Triplettes de Belleville (Franta, 2003) – printre altele, castigator al Premiului Cesar, dublu nominalizat la Oscar,  nominalizat la Premiile BAFTA, Grammy, British Independent Film Awards (BIFA) si La vieille dame et les pigeons (Franta, 1998) – castigator al Marelui Premiul pentru Cel mai bun scurt metraj la prestigiosul festival de film de animatie de la Annecy si al Premiului BAFTA pentru Cel mai bun scurt metraj de animatie, de asemenea nominalizat la Oscar si la Premiile Cesar . In 2006, Sylvain Chomet a regizat unul dintre scurt metrajele din filmul-omnibus Paris, je t'aime, printre co-regizorii acestuia numarandu-se Joel si Ethan Coen, Alfonso Cuaron, Gus van Sant, Isabel Coixet sau Gerard Depardieu.

Scenariul filmului este adaptat dupa ultimul scenariu al regizorului, actorului si scenaristului francez Jacques Tati, o figura-cult a istoriei filmului european, realizatorul celebrelor Vacanta domnului Hulot (1953), Unchiul meu (1958) sau Jour de fete (1949), filme clasice, premiate la Cannes, Venetia si distinse cu Premiul Cesar. Astfel, povestea Iluzionistului imprumuta umorul, delicatetea si subtilitatile scenariilor lui Tati, care creeaza o poveste despre conditia artistului, neimplinirile inerente acesteia, dar si satisfactiile si intelepciunea pe care un artist autentic le poate obtine.

Iluzionistul este numai unul dintre hiturile cele mai recente ale filmului independent de animatie care vor fi proiectate la aceasta editie Anim'est in cadrul traditionalei sectiuni Mozaic, rezervate animatiilor de lung si scurt metraj hot ale anului, premiate sau prezentate la cele mai importante festivaluri din lume.

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala si Cinema Union din Bucuresti, si va fi urmata de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, in perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociatia Estenest, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Ogilvy.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea