Showbiz

#parada #venetia #festival de film #gillo pontecorvo #marlon brando

Filmul PA-RA-DA a emotionat publicul de la Venetia

Filmul PA-RA-DA , realizat dupa povestea adevarata a tanarului franco- algerian care vine in Bucurestiul anilor '90 si aduce alinare copiilor strazii, cu ajutorul unui nas de clown, a fost primit cu multa emotie la Festivalul de la Venetia , potrivit AFP.

Coproductie Franta/Romania/Italia, PA-RA-DA, in regia lui Marco Pontecorvo, spune povestea lui Miloud Oukili, un tanar de origine algeriana, care studiaza intr-un liceu din Franta si decide sa vina la Bucuresti, in 1992, dupa ce, cu trei ani inainte, urmarise entuziasmat la televizor caderea regimului lui Ceausescu.

Ajuns in capitala Romaniei, el va lua contact cu lumea copiilor strazii, marcata de violenta, rapiri, crime, pedofilie si droguri, si va incerca sa comunice cu ei prin pantomima . In final, Miloud pregateste, alaturi de acesti copii, un spectacol cu clovni, pentru a-i aduna de pe strazi.

PA-RA-DA este primul film al lui Marco Pontecorvo si a fost inclus in cea de-a 65-a editie a Festivalul de la Venetia, la sectiunea Orizzonti, dedicata cinema-ului inovator.

In ciuda imaginilor dure, filmul este plin de viata, pe de-o parte prin energia degajata de actorul Jalil Lespert, care il interpreteaza pe rebelul generos Miloud, si, pe de alta parte, prin forta interpretarii copiilor distribuiti in film, care au trait inainte in strada.

Parada este numele companiei de circ care prezinta inca, in toata Europa, spectacole realizate de copii care au trait pe strazi si care transmit, astfel, un mesaj de prietenie, solidaritate si speranta. Dintre cei 2.300 de copii ajutati de aceasta structura, multi nu mai locuiesc, in prezent, pe strazi, ci lucreaza la spectacole, iar unul a devenit avocat.

Mandru de filmul pe care l-a inspirat, Miloud Oukili a venit la Venetia, deghizat chiar in clovn, si a vorbit despre Parada si despre copiii salvati de pe strada. "Ei m-au urmat, pentru ca eram nebunul, magicianul, pentru ca scuipam foc. Am plecat cu o valiza , pentru 45 de zile, si mi-a luat 15 ani sa ma intorc", a spus Miloud.

Marco Pontecorvo, in varsta de 36 de ani, este un cunoscut operator si fiul regizorului italian Gillo Pontecorvo (1919-2006), care a realizat pelicule precum Queimada (1969), cu Marlon Brando, prin care face o emotionanta pledoarie contra colonialismului, sau Batalia pentru Alger (1965), considerat de multi drept cel mai bun film despre razboiul franco-algerian dintre 1954 si 1962.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea