Showbiz

Filme din cinemateca europeana - vizionate pe internet

Un nou site de cinema, Europa Film Treasures, care va pune la dispozitia cinefililor pelicule rare din 28 de cinemateci si arhive europene, va putea fi accesat in curand.

Pe 3 iulie, aproximativ 50 de filme inedite, produse in perioada 1898 - 1970, din lumea intreaga, subtitrate in cinci limbi straine - franceza, engleza, spaniola, italiana si germana - vor fi pentru prima data accesibile publicului larg, pe www.europafilmtreasures.eu. Initiatorii poiectului estimeaza ca pana la sfarsitul anului, pe site vor fi disponibile aproximativ 100 de filme, iar pana in 2012, numarul peliculelor va ajunge la 500. Productiile vor putea fi vizionate online, dar nu vor putea fi descarcate.

Pe langa filme, site-ul va gazdui contributii ale istoricilor si profesionistilor din domeniu, dar si comentarii ale cinefililor care il vor vizita.

Printre filmele disponibile se numara productii mute precum Bucking Broadway (1917), unul dintre primele western -uri ale lui John Ford , si La Guerre aerienne du futur (1909), unul dintre primele filme SF , in care Marea Britanie este atacata de o armata de montgolfieri.

La realizarea proiectului au participat 28 de cinemateci din 19 tari europene, printre care se numara British Film Institute, Museo Nazionale del Cinema din Torino, Filmoteca Espanola din Madrid, Arhivele de film din Praga, GosFilmoFond din Moscova, Cinematheque francaise si Svenska Filminstitutet din Stockholm.


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea