Showbiz

Festivalul NexT incepe azi

Azi incepe cea de-a doua editie a Festivalului International de Scurt si Mediu-Metraj NexT, cel mai antrenant eveniment cinematografic din Bucuresti. Spectatorii si invitatii vor avea parte de 7 zile de proiectii la Cinemateca Eforie si Muzeul Taranului Roman, seminarii interactive cu regizori, sound-designeri, monteuri, producatori, distribuitori, agenti din Romania, Europa si America de Nord la Orange Concept Store si petreceri pana in zori de zi in cluburile bucurestene.

In deschidere

Gala de deschidere va avea loc astazi, 7 aprilie, la 18.30, la Cinemateca Eforie, iar festivalul va debuta cu doua serii de scurt-metraje din sectiunea Si ei au fost NexT Generation, in care regizori consacrati ai filmului si televiziunii din Romania isi prezinta filmele si povestesc despre ele in sesiuni de intrebari si raspunsuri cu spectatorii din sala.

Astfel, de la 19.30, regizori precum Titus Muntean (pro patria, 1993), Radu Dragomir (Sambata Seara, 1996) si Tudor Giurgiu (Singur(a) pe lume , 1995 si Popcorn Story, 2001) vor veni la NexT sa-si prezinte scurt-metrajele in fata publicului. La ora 21.00, Alexandru Maftei (In fiecare zi e noapte, 1991) si cel mai prolific regizor al generatiei 2000, Radu Muntean (Ea, 1994 si Tragica poveste de dragoste a celor doi, 1996), isi vor privi alaturi de spectatorii de la Eforie filmele din studentie.

In competitie

Competitia NexT incepe in forta marti seara, de la 18.30, cu primele sapte dintre cele 30 de scurt-metraje de top selectate in festival. Publicul va avea ocazia sa vizioneze doua dintre cele mai fermecatoare filme din selectie: animatiile Liebeskrank/Bolnavi din dragoste (Slovenia-Germania, 2007) si Madame Tutli-Putli (Canada, 2007), dar si scurt-metraje psihologice, precum Auf der Strecke / Intre statii (Elvetia, 2007) si Tommy (Norvegia, 2007) sau parabole la adresa societatii contemporane, bizarul Kull! / Leapsa! (Suedia, 2007).

Cel mai asteptat film al serii, este, indiscutabil, Madame Tutli Putli, filmul canadian nominalizat la Oscarul pentru scurt-metraj de animatie in 2008 si castigator al Semaine de la Critique la Cannes anul trecut. Scurt-metrajul spune povestea delicata si atasanta a unei calatorii prin lumea plina de tenebre a trenului de noapte. La fel ca anul trecut, toate proiectiile din competitia NexT vor fi urmate de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu realizatorii filmelor prezentate.

La fel ca anul trecut, toate proiectiile din competitia NexT vor fi urmate de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu realizatorii filmelor prezentate.

In afara competitiei

Marti, 8 aprilie, este si ziua primei serii de proiectii din cadrul sectiunii omagiale a festivalului care prezinta filme realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu. Astfel, de la ora 13.30, vor fi proiectate filmele din facultate semnate de Cristian Nemescu, Mihai si Cristina si Poveste la Scara C, Marilena de la P7, dar si mai putin cunoscutul documentar Kitschitoarele. 2 FM.

Countries in Focus, una dintre sectiunile noi de la NexT, e un alt highlight al zilei. De la ora 16.00, este programata o selectie a filmului tanar din Suedia: mediu-metrajul Juni / Iunie (r. Fijona Jonuzi, 2007) si scurt-metrajele Sten for Sten / Caramida dupa caramida (r. Peter Magnusson, 2008) si Mellan Oss / Intre noi doi (r. Per Hanefjord, 2008). Ziua se incheie cu proiectia primei serii de filme din cadrul sectiunii Semaine de la Critique.

Intrarea la toate proiectiile si seminariile NexT este libera. Spectatorii si jurnalistii pot gasi informatii detaliate legate de filmele, programul si specificul evenimentelor din competitie de pe site-ul oficial al Festivalului, www.nextproject.ro.


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea