Showbiz

Dan Pita va fi omagiat la TIFF

Regizorul Dan Pita va fi omagiat anul acesta la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), in cadrul sectiunii 3x3.

Aceasta categorie isi propune sa prezinte publicului, in fiecare an, 3 regizori de valoare din cinematografia autohtona, cat si cea internationala. In  2008 au fost proiectate filmele unor nume celebre precum Pen-Ek Ratanaruang , Victor Erice si Alexandru Tatos. Anul acesta omagiati vor fi Dan Pita, Paul Morrissey si Mika Kaurismaki.

Celebrului regizor roman ii va fi acordat premiul pentru Intreaga Cariera. Trofeul ii va fi inmanat pe 6 iunie, in cadrul Galei de Inchidere a festivalului.

Dan Pita este o personalitate marcanta pentru cinematografia romaneasca a anilor ‘70. Portfoliul sau cuprinde peste 20 de titluri apreciate de critica si premiate la cele mai importante festivaluri internationale de film. Apa ca un bivol negru , un documentar despre inundatiile catastrofale din 1970, marcheaza debutul regizoral al lui Dan Pita.  

Pelicula care il consacra in randul cineastilor de valoare este La o nunta, parte a filmului Nunta de piatra. Ecranizat in 1972 si avand la baza povestirile lui Ion Agarbiceanu, Nunta de Piatra este considerat de numerosi critici romani unul dintre cele mai bune filme autohtone ale tuturor timpurilor.

In cadrul sectiunii 3x3 din acest an vor fi proiectate trei filme emblematice ale carierei lui Dan Pita: Concurs, Pas in doi si Hotel de Lux.

Concurs a fost lansat in 1982 si reprezinta o ampla critica la adresa comunismului. Recunoasterea internationala a regizorului Dan Pita a venit odata cu lansarea filmului Pas in Doi. Pelicula a castigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986.

Distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Venetia din anul 1993, Hotel de Lux este o drama despre un tanar sef de sala, care, in incercarea ambitioasa de a imbunatati ambianta dintr-un restaurant, intampina numeroase obstacole inexplicabile din partea superiorilor. Stefan Iordache, Irina Movila, Irina Petrescu, Valentin Popescu sunt cativa dintre actorii a caror prestatie impresioneaza in acest film care ilustreaza o lume distopica.

A opta editie a Festivalului International de Film Transilvania se va desfasura in perioada 29 mai - 7 iunie la Cluj Napoca, urmand ca anumite filme din selectia TIFF 2009 sa fie reluate in Bucuresti in perioada 8 – 15 iunie si la Sibiu in perioada 16 – 21 iunie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea