Showbiz

#tiff #premii festival #film #sibiu #bucuresti

Castigatorii TIFF 2009

Gala de Inchidere a Festivalului International de Film Transilvania s-a desfasurat pe 6 iunie, la Teatrul National din Cluj-Napoca.

Juriul, format din Assumpta Serna, Corina Suteu, Jim Stark, Dan Fainaru si Szabolcs Hajdu a decis ca Trofeul Transilvania sa fie acordat anul acesta ex aequo filmului Nord, pentru "modul in care descrie o calatorie ce releva cele mai emotionante laturi ale sufletului scandinav", si lung-metrajului Politist, adjectiv, pentru "descrierea inedita a discrepantei dintre justitia reala si cea intentionata".

Productie de origine norvegiana, Nord este un road movie comic, romantic si pitoresc. Povestea unui atlet, Jomar, care, dupa o criza psihica, s-a izolat intr-o existenta trista. Dotat doar cu un scooter de zapada, si cu 5 litri de tarie pe post de provizii, Jomar porneste intr-o calatorie dramatica si stranie catre nordul indepartat.

Al doilea laureat al serii de sambata a fost Politist, adjectiv, in regia lui , unde a fost primit cu mult entuziasm atat de critica, cat si de publicul festivalier, filmul spune povestea unui tanar politist de provincie, interpretat magistral de continua cu Trofeul pentru Cea Mai Buna Regie, acordat lui Barmak Akram pentru "autenticitatea cu care a prezentat lumea afgana in Copilul din Kabul". Premiul pentru cea mai buna interpretare a fost o alegere cu totul si cu totul speciala a Juriului TIFF din acest an, el fiind acordat intregii distributii a filmului Fata in casa, in regia lui Sebastian Silva, pentru "chimia perfecta a operei lor colective".

Premiul Romanesc pentru sectiunea lungmetraj a fost adjudecat de filmul , in regia lui Andrei Gruzsinczki.

Pentru scurtmetraj, Premiul Zilelor Filmului Romanesc a fost acordat filmului Pentru el,  in regia lui Stanca Radu. Andrei Dascalescu a fost recompensat cu Premiul de Debut din cadrul Zilelor Filmului Romanesc pentru filmul Constantin si Elena, iar Amintiri din Epoca de Aur a plecat cu Mentiunea speciala a juriului.

Primul Ministru al Romaniei, Emil Boc, i-a inmanat maestrului Mircea Albulescu, Premiul de Excelenta. Actorul in regia lui .

Cei ce nu au testat atmosfera si filmele TIFF-ului clujean sunt invitati la Sibiu si Bucuresti, pentru ca de miercuri, 10 iunie, TIFF-ul prezinta in aceste doua orase o serie de proiectii de neratat. In perioada 10 – 14 iunie, sibienii sunt asteptati in curtea Colegiului National Samuel von Brukenthal, la Teatrul de vara din Parcul Tineretului si la Centrul Cultural Habitus. Pe parcursul celor cinci zile de festival, ei vor putea urmari 25 de filme, marca .

TIFF-ul da intalnire bucurestenilor in perioada 10 – 18 iunie la Cinema Elvira Popescu si la Muzeul Taranului Roman cu o selectie de 35 de filme.

Printre titlurile-vedeta ale TIFF-ului sibian se afla Il Divo, Repo!, The Genetic Opera sau Cenusa si sange .

Programul TIFF-ului de Bucuresti cuprinde titluri precum Nord,castigatorul Trofeului Transilvania 2009 , Politist, adjectiv al regizorului Corneliu Porumboiu, Sufocare, Contesa sau Antichrist, in regia lui Lars von Trier.

Pretul unui bilet la proiectiile TIFF Bucuresti de la Muzeul Taranului Roman este de 8 lei, iar la Cinema Elvira Popescu de 7 lei.

Intrarea in toate cele trei locatii TIFF Sibiu este libera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea