Showbiz

#rock #interviu #timpuri noi #dan iliescu

Timpuri Noi: Maine daca vrem, putem sa cantam manele (INTERVIU)

De ce a nu mai canta Artanu alaturi de Timpuri Noi? Stim ca multi dintre voi ati ramas surprinsi de aceasta miscare, asa ca am mers sa aflam raspunsul chiar de la trupa Timpuri Noi, cu care am stat de vorba la un pahar de apa rece (caci tare cald mai era in dupa-amiaza in care m-am intalnit cu baietii pe terasa de la Preoteasa).

Acasa.ro: A plecat Artanu, a venit Tica Alexe. Cum s-a ajuns la aceasta schimbare?

Dan Iliescu: S-a ajuns simplu. Am avut o discutie indelungata cu Tica prin ianuarie, expunandu-i faptul ca Timpuri Noi a ramas fara solist, ceea ce s-a intamplat prin decembrie. Noi aveam antamate 4 spectacole. Le-am cantat fara Artan, cu mine pe voce. Am fost clar convins ca trupa Timpuri Noi trebuie sa aiba un solist. Mihai Godoroja, care pregatea in momentul acela concertul aniversar Timpuri Noi, a fost pus in fata faptului implinit ca nu mai avem vocalist. El mi l-a recomandat pe Alexe. Am discutat cu Alexe mult timp…

Tica Alexe: 12 ore (rade). Am fost foarte atent la timingul discutiei.

Dan Iliescu: Din formatia veche a ramas doar Andrei Barbulescu. In locul lui Victor Rivalet, care a plecat si el, a venit Florin Tuliga. Noi de vreo doi ani de zile nu am mai avut basist, asa ca a revenit la noi cu basul Vlad Sateanu. El a mai cantat cu noi in 2007-2008, stia cam despre ce este vorba.

Acasa.ro: Cum a fost aceasta despartire de Artanu? A fost amiabila, a fost cu scantei?

Timpuri NoiDan Iliescu: Pur si simplu Artan a spus asa: “ Eu nu mai cant piesele astea. Vreau sa-mi schimb repertoriul. Drept urmare nu mai pot sa cant in formatie si ar fi bine ca trupa sa ia o pauza.” Si-atunci eu am spus: “Am mai facut o data pauza si s-a dovedit gresita pentru ca un brand nu are voie sa ia o pauza. E pacat ca un brand sa se desfiinteze daca el mai are ceva de spus, daca inca mai functioneaza cu ultimele celule ale lui. I-am explicat ca un brand se construieste greu”. Si a zis: “Da, Dane, ai dreptate. Dar eu vreau sa fac altceva”. Artan insusi este un brand. A mai dovedit inca o data, poate sa faca ceea ce-si doreste (cu trupa Partizan – n.r). Lucrurile au fost clare: “Bai, Dane, tu ramai cu Timpuri Noi pentru ca tu te regasesti foarte mult in formatia Timpuri Noi si nu cred ca cineva va contesta treaba asta”. Au fost niste discutii foarte mature si cu un mediator impartial. Mihai Godoroja il cunoaste pe Artan dinaintea mea, au fost colegi de scoala. Nu au existat discutii aprinse, au fost doar pareri contrare. Atunci am luat toti o hotarare si din doua rele am ales raul cel mai mic.

Acasa.ro: In general, fanii sunt destul de sensibili la schimbari de componenta ale unei trupe. Nu credeti ca o buna perioada veti fi judecati pentru decizia de a continua fara Artanu?

Dan Iliescu: Eu am o vorba: “Nu judeca ca sa nu fii judecat” pe care am preluat-o de la Hristos. Niciodata nu m-am gandit la chestia asta. Eu cred ca venirea lui Alexe in formatie si noua componenta a formatiei Timpuri Noi va relansa brandul acesta, il duce intr-o directie pe care nu a mai avut-o pana acum, mai inspre melodie si, de ce nu, cred ca ii va da mai multa popularitate.Timpuri Noi

Acasa.ro: Vorbind de aceasta noua directie…Am observat ca apelati la tehnologie moderna, la samplere, utillizarea calculatorului. Cum se impaca asta cu formula clasica a unei trupe rock adica bass, chitara, tobe?

Dan Iliescu: Se impaca foarte bine. Este un fel modern de a face muzica. Dincolo foarte multi fac asa. Pentru noi nu a fost foarte complicat sa facem treaba asta pentru ca suntem niste cantareti disciplinati. Intotdeauna cand am repetat cu oameni noi, am lucrat cu metronom. Din 2005-2006 am inceput sa lucram cu masini. Acum ajuns ca la concluzia ca este cel mai bine sa lucram cu samplere. Dincolo multi artisti mari ca Madonna, Depeche Mode, Massive Attack canta cu sampler, inclusiv Muse, o trupa care a venit la noi si a fost premiata anul trecut de MTV drept cea mai tare formatie live. Asta presupune o disciplina, sa canti tot timpul la fel, caci samplerul ala nu se poate lua dupa tine, tu te iei dupa el.

Acasa.ro: Pe 28 mai, la concertul din Clubul Taranului, Artanu a fost invitatul vostru special, cantand alaturi de voi doua piese. Il mai invitati si la alte cantari sau asta a fost ultimul concert in care publicul l-a putut vedea evoluand cu Timpuri Noi?

Dan Iliescu: Este in functie de optiunea lui. Noi intentionam sa facem concert aniversar Timpuri Noi. Vom invita TOT felul de artisti. Cred ca colaborarea dintre artisti nu face decat sa ridice calitatea unui spectacol . Pentru Maria Sa Publicul orice efort in plus este binevenit.

Acasa.ro: Se mai tine concertul aniversar? Cand va avea loc?

Dan Iliescu: Asta nu pot sa spun. Noi deocamdata ne pregatim pentru un nou album. Am inceput sa lucram piesele, scoatem cate o piesa noua la fiecare spectacol, o verificam cu publicul, adica vom face ce a facut formatia Timpuri Noi in anul 1991, cand au inceput sa scoata piese noi si s-a renuntat la repertoriul vechi. Noi nu vom renunta la repertoriul vechi pentru ca e gresit sa renunti. Alexe trebuie se integreze cat mai mult in ideea de Timpuri Noi, trebuie sa inceapa aceasta schimbare.

Acasa.ro: V-ati gandit la o data la care va fi lansat noul album?

Dan Iliescu: Stai sa terminam toate piesele. Noi am iesit cu doua piese pana acum: “Imprumut” si “E loc”. Nu stiu pe care dintre ele sa o facem maxi single. Am mai vorbit cu Alexe si vom mai lucra una saptamana viitoare, va fi “Cuiul”. Mai avem “FMI”, “Rambo”… Desi am optat initial pentru “Imprumut” , am observat totusi ca lumea este mai receptiva la piesa “E loc”.

Acasa.ro: E mai catchy, mai catre reggae…

Dan Iliescu: Exact asta s-a si dorit. Asta e interesant la formatia Timpuri Noi. Ea are un stil, da’ totusi nu are un stil. Adica nu poti sa spui: “Timpuri Noi sunt aia care canta pop. Sau sunt aia care canta punk. Ba nu, sunt aia care canta funky”.

Acasa.ro: Intrebare pentru Tica Alexe. Cum ti se pare lucrul alaturi de Timpuri Noi, comparativ cu ce ai facut cu trupele Sfinx Experience si Sfera?

Tica Alexe: Total diferit. E o provocare pentru mine. Provocarea consta in mesajul pe care il transmite brandul. Nu omul e important, ci brandul si mesajul pe care-l transmite brandul prin cineva care compune si care transmite asta. Timpuri Noi e un brand bine pozitionat pe piata romaneasca. Formatia asta, entitatea asta, va fi intotdeauna noua. Ce se va inventa peste nu stiu cat timp va aparea si in formatia Timpuri Noi: holograma, pirotehnica, 3D, 5D… N-a fost foarte usor pentru mine, pentru ca ai o responsabilitate foarte mare. Vin din Sfinx Experience unde totul era larg, labartat si ok. Timpuri Noi e altceva. Cu Sfera a fost un iz, in care am incercat sa ma exprim. N-a iesit, l-am ingropat acolo si l-am lasat acolo sa se invecheasca. N-o sa mai fie Sfera niciodata.Timpuri Noi

Acasa.ro: Sa vorbim un pic despre perioada anilor ’80, in care cantati new wave…

Dan Iliescu: Brandul asta a avut anumite etape. El a plecat cu ideea de canta new wave, s-a intrat in punk, dup-aia a intrat in rock agresiv, funk, alternativ… Pana la urma este o o trupa care isi poate permite sa cante orice. Maine daca vrem, putem sa cantam manele…

Tica Alexe: Intelectuale. “Rambo” cum e?

Dan Iliescu (fredoneaza un pic din refrenul piesei “Rambo”): Uite, manea intelectuala.

Acasa.ro: Aveti aproape 30 de ani de activitate. Sunt atatea momente importante de punctat. Nu este cazul sa lansati si un DVD?Timpuri Noi

Tica Alexe: DA!

Dan Iliescu: Vom vedea. Ar fi o idee… Eu ma pricep cel mai bine sa antrenez un band, cat de cat ma pricep sa fac texte si muzica, dar la partea comerciala nu am viziune. Exact pentru asta l-am cooptat pe Mihai Godoroja in echipa noastra.

Acasa.ro: In incheiere un mesaj pentru fanii debusolati in urma plecarii lui Artanu din Timpuri Noi…

Dan Iliescu: Eu cred ca in locul lui Artan a venit un solist foarte valoros, care in jumatate de an isi va pune amprenta si personalitatea in formatia Timpuri Noi. Pot sa le spun fanilor sa vina la concerte pentru ca vor vedea de la concert la concert o evolutie. Chiar daca avem accente de pop, noi suntem o formatie de rock si spiritul formatiei este de rock. Nu suntem o formatie care asteapta ceva de la public, suntem o formatie care ofera publicului energie, care-si consuma energia pe scena. Trupa merge in continuare pe ideea asta, de a oferi, de a darui. Daca publicul ofera, OK!

Material realizat de Catalin Pavel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea