Showbiz

TIFF-ul la deschidere!

Cu zambete. Aplauze. Discursuri de incurajare si urari multiple pentru o editie cat mai reusita. Emil Boc, primarul Clujului, Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj, Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov, cat si echipa scurt metrajului Fatza galbena care ride au deschis cea de-a saptea editie a TIFF-ului.

Cinematograful de traditie al festivalului, Republica, si-a intampinat invitatii si spectatorii clujeni. Au fost proiectate cele 7 spoturi TIFF 2008 care poarta semnatura regizorilor .

Show expresionist cu ansamblalul

Duminica, 1 iunie, de la ora 21:30, la Meeting Point ( Muzeul de Arta ), spectatorii de la TIFF au fost invitati la un nou eveniment exclusiv al festivalului clujean: Einuiea Ensemble a cantat filmul mut al lui Jean Epstein, Prabusirea Casei Usher (Franta, 1928). Proiectia de cu acompaniament live Einuiea a devenit deja o traditie, dupa ce in 2007 au facut publicul TIFF-ului sa freamete la proiectia speciala a clasicului unic in felul sau, care a luat nastere in Bucuresti, in anul 2003, fiind alcatuit din muzicieni tineri, dar cu o bogata experienta artistica. Numele ansamblului provine din data formarii acestuia, 15 iunie, citita in sens invers (cu 1 = A si 5 = E, respectand ordinea literelor din alfabet). Este vorba despre un cvartet compus din Calin Torsan (fluiere traditionale, flaute, mandolina, voce), George Turliu (voce, baglamas, kazoo, saz), Silviu Fologea (chitara) si Juan-Carlos Negretti (darbuka, bongos, percutii).
Repertoriul ansamblului Einuiea este format din muzica veche traditionala de pe teritoriul Romaniei, precum si din compozitii originale, scrise in spiritul muzicii arhaice din Balcani.

Formatia foloseste drept resurse muzicale diferite culegeri si manuscrise de epoca, integrand in stilul sau influente turcesti si ebraice, dar inspirandu-se in egala masura din folclorul autentic romanesc si din muzica veche de curte ( Dimitrie Cantemir ) sau oraseneasca (Anton Pann, Barbu Lautaru). De fapt, in muzica ansamblului se pot identifica multiple ecouri si esente sonore, care imbina cu virtuozitate si imaginatie atmosfera bizantina cu etosul popular din aceasta parte a Europei, uneori sub forma libera a improvizatiei istorice.

Ansamblul Einuiea a numeroase recitaluri in Bucuresti si in diferite localitati din tara, in locatii culturale aparte: muzee, cluburi, galerii de arta , librarii, anticariate, targuri de carte, centre pentru copii, dar si la festivaluri muzicale de gen. A fost invitat sa participe cu numeroase concerte la Expozitia Mondiala din Japonia (iunie 2005), la Expozitia Mondiala a Arhitectilor de la Istambul (iulie 2005), la Zilele Bucurestiului la Viena – „Sampling Bucharest” (mai 2007), precum si la evenimente organizate de Institutul Cultural Roman la Viena (februarie 2006), Tel Aviv (septembrie-octombrie 2007) si Bruxelles (decembrie 2007).

Trailer Jocuri stranii / Funny Games US


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea