Romani de succes

#arhitecti romani Apple #Maximilian si Daniel Zielinski #design Apple #Apple Park arhitecti #Apple Park

Arhitectii romani “vinovati” pentru designul sediului Apple. Au uimit o lume intreaga!

Sunt romani, sunt gemeni, au fost studenti in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti, iar apoi au luat drumul strainatatii. Sunt fratii gemeni Maximilian si Daniel Zielinski, printre cei mai cunoscuti arhitecti romani peste hotare si cei care au contribuit la realizarea visului lui Steve Jobs de a face cea mai buna cladire de birouri din lume! Noul sediu Apple din Cupertino (California), Apple Park, deschis anul trecut, seamana cu o nava spatiala si a costat 5 miliarde de euro!

Cariera internationala a celor doi frati a inceput inca de pe bancile facultatii. „A fost o perioada intensa in care ne-am descoperit definitiv placerea pentru arhitectura. La sfarsitul celui de-al doilea an de fa­cultate, Dani a reusit sa aiba cele mai bune rezultate din an, bene­ficiind de bursa Di­nu Patriciu (om de afa­ceri roman, de profesie ar­hitect, cu­noscut mai ales pentru dez­voltarea grupului Rompetrol si care a decedat in 2014 - n.red.). Eu se intampla sa fiu undeva pe aproape. Ca rezultat am avut ocazia de a pleca cu bursa in afara tarii, acolo unde ne doream, si anume la Stuttgart, in Germania“, a declarat Maximilian Zielinski, conform zf.ro.

Dupa bursa de la Stuttgart, cei doi au inceput un stagiu de practica la Herzog&de Meuron in Basel, Elvetia, unul dintre cele mai prestigioase birouri de arhitectura din lume.

„Am decis insa sa ramanem la Stuttgart si am absolvit facultatea cu distinctii. Fiind remarcati atat pe parcursul studiilor, cat si la diploma, am fost invitati sa ne alaturam biroului Foster and Partners din Londra. A fost o decizie grea la vremea respectiva. Mai multe optiuni ne erau la indemana, printre care si cea de a ne reintoarce in Elvetia.“

La ora actuala, Maximilian si Daniel Zielinski sunt par­te­neri in cadrul Foster and Partners, birou de arhitectura a carui in­spi­ratie a ge­nerat une­­le din­tre cele mai spec­­ta­culoase pro­iecte la nivel global.

Reichstag-ul din Berlin, cladirea deschisa pu­blicului care adaposteste parlamentul Germaniei si care surprinde prin domul de sti­cla de pe acoperis, sau „infa­mul“ Gherkin, emblema City-ului londonez, toate poarta semnatura Foster and Partners.

„De 10 ani de cand suntem arhitecti am lu­crat la multe proiecte. Cel mai important si cel care ne-a ocupat cel mai mult timp a fost fara indoiala noul sediu Apple din Cupertino (California)“, au mai spus arhitectii romani, conform zf.ro.

Sediul Apple, denumit Apple Park, este materializarea dorintei lui Steve Jobs, fondatorul Apple, de a face cea mai buna cladire de birouri din lume, potrivit in­for­matiilor existente, o echipa de peste 100 de arhi­tecti fiind implicata in transformarea aces­tui vis in realitate. Tema data arhitectilor a fost de a realiza un proiect ca un fel de nava spatiala, capabil sa faciliteze transferul de creativitate dintre echipe si conexiunea cu natura.

Opt ani mai tarziu, acest vis a devenit realitate, la realizarea acestuia contribuind si cei doi arhitecti romani.

Nota de plata pentru acest proiect care va gazdui 13.000 de angajati ai Apple, 11.000 de locuri de parcare si peste 9.000 plante rezistente la seceta, a fost de 5 miliarde de dolari.

„In contextul in care ni s-a cerut sa construim cea mai buna cladire de birouri din lume, am inceput sa analizam mai multe tipuri de spatii caracterizate prin interactiunea membrilor adapostiti. Am analizat totul pornind de la vechi manastiri, campusuri universitare, medii de business, chiar si inchisori. Din toate a rezultat ideea unui campus dinamic, care se autosustine, un loc care pune la dispozitia celor pe care ii gazduieste experiente multiple, facilitand creativitatea si eficienta“, explica cei doi arhitecti.

De exemplu, Apple Park va fi ventilat in mod natural pentru mai bine de 70% din durata unui an.

„Ventilatia naturala combinata cu tavanele racite, alaturi de o fundatie solida de ciment cresc confortul termic in cadrul cladirii. Temperatura scade prin intermediul ventilatiei naturale, iar aerul proaspat reduce rata imbolnavirilor si creste performanta angajatilor“, mai spun cei doi.

„La Apple Park sunt o varietate de locuri croite pe anumite tipuri de activitati.“

Zona este populata de centre de fitness, spa-uri, oportunitati de exercitii fizice atat la interior, cat si in aer liber. La acestea se adauga restaurant si alte „insertii“ care dilueaza granitele dintre mediul de lucru si viata de dupa munca.

„Prin acest tip de design, munca isi pierde din contatiile negative si devine lifestyle. Angajatorii trebuie sa-si adapteze si sa-si regandeasca spatiile de munca de la interior spre exterior. Mediul de lucru al viitorului este un spatiu caracterizat prin conditii sanatoase, in care interactiunea este favorizata de logica spatiului, promovand astfel inovatia, diversitate si posibilitatea de a alege.“

Maximilian si Daniel Zielinski contribuie activ la transferul de know-how in vederea formarii viitoarelor generatii de arhitecti.

„Avem o puternica legatura profesionala. Suntem foarte apropiati de Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti, unde, de exemplu, participam cu mare entuziasm la judecarea diplomelor. Mai mult, ne-am imprietenit si cu Universitatea de Agronomie ai carei oaspeti am fost in anii trecuti.“

Sursa foto: facebook.com/pg/RevistaBiz
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea