Romani de succes

#ciclism #bicicleta #romani de succes #Gheorghe Ciuperca

A strabatut 13 tari pe bicicleta. La 70 de ani a facut turul Romaniei in doua saptamani

In 51 de ani de cand pedaleaza prin tara si prin lume a strabatut aproape 460.000 de kilometri - cam 9.000 de kilometri pe an, a mers de cinci ori pe Transfagarasan, a calatorit de trei ori prin Europa, trecand prin 13 tari, iar la respectabila varsta de 70 de ani a facut turul Romaniei (2.140 de kilometri) in 15 zile. Aceasta este descrierea lui Gheorghe Ciuperca, un pensionar de 71 de ani din Piatra-Neamt, care a terminat recent cea de-a 41-a calatorie pe bicicleta prin Romania.

 

Pensionarul nu se desparte de bicicleta sa nici noaptea. O tine langa el, in apartament, ”nu pe scara blocului sau prin vreo sura”.

Gheorghe Ciuperca isi aminteste ca ”la 13 ani imi doream mult de tot o trotineta. Si mi-am facut socoteala: daca ma duc cu colinda, cu Steaua si cu uratul, poate voi reusi sa pun de-o trotineta. Tot in timpul asta am taiat si o caruta de lemne pentru o batrana oarba, ca am zis ca imi da si ea un banut. Dar tot n-am reusit sa strang banii. Si atunci, un vecin cu cinci ani mai mare ca mine mi-a facut o trotineta de lemn pe care am avut-o pana la 17 ani, cand m-am angajat la strung si din prima leafa am reusit sa-mi cumpar o bicicleta «Carpati», cum era atunci“, afirma pensionarul, conform Mediafax.

icicleta oe care o detine acum este “italieneasca, dar cu piese frantuzesti, adica bicicleta de sosa. Nu i-am dat un nume, asa cum a facut nea Hogas (Calistrat Hogas - n.r.) cu calutul lui Pisicuta. Dar e prietena mea de drum“, declara nea Ciuperca, cum ii spun prietenii.

Primul traseu prin tara cu bicicleta, nea Ciuperca l-a facut la 23 de ani pornind din Ploiesti spre Targoviste - Pitesti - Valcea - Sibiu - Fagaras - Brasov si inapoi la Piatra Neamt.

A batut si drumul strainatatii. In anii 1978, 1980 si 1992 a facut un ”turneu“ pe doua roti in Ungaria, Polonia, Chehoslovacia, Germania, Bulgaria si Moldova.

Apoi, in 2012, cand avea 69 de ani, alaturi de Cezar, amicul sau care locuieste in Anglia si care avea atunci 50 de ani, a strabatut si drumurile Europei de Vest. intai a zburat cu avionul la Londra, ”cu bicicleta la pachet“, iar de acolo, a calatorit prin Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Austria, Ungaria si inapoi in Romania. In total, 2.930 de kilometri in 25 de zile.

”Cel mai greu e sa lupti cu natura, nu oricine are puterea asta... Dar cand te uiti in spate si vezi de unde ai pornit, iti creste inima... ”,  spune pensionarul.

“Nu mi-am facut un calcul exact, dar in 51 de ani de pedalat se aduna ceva kilometri. Cam 9.000 kilometri pe an. Aproape ca am fost nedespartit de bicicleta, doar atunci cand dorm. Dar, chiar si-atunci e tot langa mine.“, spune pensionarul.

Acum, la 71 de ani, ii multumeste lui Dumnezeu ca a ramas sanatos tun. In viata lui, nea Ciuperca a stat o singura data in spital, cand si-a rupt o mana dupa ce a cazut de pe casa.

De cand a iesit la pensie, in 1997, dupa 32 de ani de munca la strung, la intreprinderea Mecanica ”Ceahlaul“ Piatra Neamt, are timp destul sa strabata drumurile in lung si-n lat.

Spera ca va putea porni iar in lumea larga, la anul, daca va gasi ”un partener de drum” si ”doi bani“ de buzunar.

CITESTE SI:

Doi tineri, patroni ai unei mici fabrici de antreprenori

Ai o poveste de succes, care sa ne demonstreze ca SE POATE? Scrie-ne la adresa liana.hainarosie@acasa.ro pentru a impartasi experienta ta cu cei peste 1,7 milioane de cititori care "trec" zilnic pragul site-ului Acasa.ro. 

 

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea