Romani de succes

#romani de succes #mancare romaneasca #afacere #restaurant #expert acasa.ro #Andreea Szasz

A lasat politica pentru gastronomie. Rezultatul: o afacere de suflet

Si-a dorit dintotdeauna sa aiba propria afacere. La 26 ani, in urma cu 2 ani, si-a vazut visul cu ochii. Ba mai mult, a imbinat perfect ideea de business cu una dintre marile sale pasiuni: bucataria romaneasca. A renuntat la jobul sau de consilier, pentru a se putea implica 100% in afacerea familiei, Restaurantul La 3 Magari. Andreea Szasz ne-a oferit un interviu in exclusivitate in care dezvaluie “retetele” la care apeleaza pentru a avea mereu clienti, vorbeste despre obiceiurile alimentare ale romanilor, cat costa meniul de Craciun si de Revelion...

 

1. Visul multora este sa aiba un restaurant... Cat este de greu sa pui in practica un astfel de vis? De unde a pornit ideea?


Ideea de a deschide un restaurant a venit din pasiunea mea si a tatalui meu pentru mancare! Suntem niste gurmanzi si ne simtim bine la masa! De aici, ne-am gandit sa investim intr-o astfel de afacere, pentru ca oamenii vor sta tot timpul la masa! Cat este de greu? Aici depinde de mai multi factori, cel mai important fiind cel financiar. Cat poti investi. Noi am avut pamantul pe care am construit acest restaurant, este locul unde pe vremuri a stat popasul La 3 Magari, de aici pastrand si numele! La inceput am vrut ceva mai restrans, ca o cantina, dar pe parcursul discutiilor cu arhitectul ne-am tot schimbat planurile si am ajuns la ce este azi Restaurant La 3 Magari! A durat un an pana am deschis pentru ca ne-am dorit sa construim ceva durabil, sa devina in timp un loc cu traditie!


2. Care a fost impresia cand ati pasit prima in bucataria restaurantului?

Prima impresie a fost ca am reusit, aveam un soi de mandrie amestecata cu vise de tot felul, apoi mi-am adus aminte ca mai sunt foarte multe de facut! In domeniul acesta tot timpul trebuie sa investesti - timp, bani, sanatate si niciodata nu ajungi sa spui "Gata, am rezolvat totul!". Pentru un astfel de restaurant trebuie sa-ti dedici aproape tot timpul, sa stai acolo, sa cresti odata cu el!

3. Cum a rezistat afacerea pe timp de criza?

Da, intr-adevar au fost niste schimbari in piata, usor de observat. Pe mine aceste schimbari nu m-au afectat foarte mult, pentru ca mancarea romaneasca este mai accesibila. Raportul calitate/pret se pastreaza. A scazut, in schimb, numarul oamenilor care iau masa in oras, au revenit la gatitul in casa, iar cei care nu au timp comanda la domiciliu, ceea ce presupune cheltuiala mai mica. In perioadele acestea apar si ofertele speciale la tot felul de meniuri fie pranz sau cina, pentru a atrage inapoi clientii care acum nu mai frecventeaza atat de des locatiile. In domeniul acesta exista tot timpul o cale de comunicare cu clientul, trebuie doar sa muncesti mai mult pentru a-i arata ca merita sa vina la tine in restaurant!

4. Cum sunt restaurantele romanesti comparativ cu cele straine?

La fel. Stiu ca acest raspuns poate revolta pe multi, dar cred ca fac comparatiile gresit. E bine sa compari lucruri din aceeasi categorie. Putem spune, doar, ca sunt categorii la care noi nu putem participa. Eu consider ca dintre bucatariile Europei de Est, bucataria romaneasca este cea mai gustoasa, echilibrata si curata.


5. Ce calitati trebuie sa aiba bucatarul? Ce chef celebru ati dori sa aveti in bucatarie?

Pentru o bucatarie cu tiraj mare si specific romanesc ai nevoie de un bucatar cu cel putin 25 ani de experienta in domeniu. Pentru mine, un bucatar bun inseamna un lider responsabil de actiunile sale si ale echipei pe care o conduce. Este foarte greu azi sa gasesti astfel de bucatari, trec parca printr-un fel de tranzitie gastronomica unde piata are multi jucatori si cerintele sunt diferite, iar din acest motiv se dezvolta individualismul si orgoliile.

Un chef celebru in bucataria mea ar putea fi domnul Scarlatescu, dar chef-ul meu preferat este Joseph Hadad.

6. Care este profilul ospatarului roman?

Un ospatar bun este cel care serveste tehnic si vorbeste omeneste! Ospatarul roman are diverse metehne de care se leapada cu greu, iar doua lucruri lipsesc tot timpul: zambetul si multumirea. In acelasi timp apreciez oamenii acestia, este o meserie foarte grea si doar cei mai buni raman in picioare!

7. Cat lasam bacsis?

Cat consideram. Etic este 10% pentru un serviciu impecabil. La finalul mesei, clientul trasmite un mesaj prin bacsis atat ospatarului, cat si patronului. Este bine sa facem diferenta in servicii pentru a educa piata. Daca vad la masa ca nu s-a lasat bacsis imi pun semne de intrebare atat vizavi de serviciul prestat de angajat, cat si de produsul pe care-l vand si vad unde trebuie sa indrept lucrurile.


8. Este adevarat ca barbatii sunt mai buni bucatari decat femeile?

Nu as putea spune exact, dar pot spune ca in bucatarie am avut angajati mai multi bucatari barbati decat femei. Primele 10 locuri in catalogul cu stele Michelin sunt ocupate de bucatari barbati, desi gusturile nu se discuta!

9. Ce obiceiuri alimentare au romanii? Sunt statornici retetelor stravechi?

Romanului in place mancarea multa si satioasa. Suntem in majoritate consumatori de preparate culinare traditionale, iar acest fapt il consider de bun augur. Am prieteni care m-au intrebat de ce mi-am facut restaurant romanesc. Din 3 motive: pentru ca avem bucatarie romaneasca, pentru ca din porcul romanesc nu-ti va iesi niciodata sufleul frantuzesc cu carne tocata de porc si pentru ca n-am auzit niciodata vreun francez, italian, grec, chinez sau turc sa-si deschida restaurant traditional romanesc! Despre statornicia vizavi de retetele stravechi este interesant de subliniat ca, dupa ce piata a fost invadata de suficiente produse straine, ne place sa spunem: "Mi-e dor sa mananc de Craciun un cozonac cum facea bunica!".



 

10. Care este meniul preferat al romanilor de sarbatori? Cat costa?

De sarbatori, romanul prefera sa revina la traditii. Toate sarbatorile din an se petrec in jurul preparatelor traditionale. Sarbatorile de iarna sunt de departe cele mai asteptate, iar preferintele culinare includ tot ce se poate gati din porc. Gustari reci din toba, caltabos, sorici, jumari, slaninuta afumata si gateli ca pomana porcului, sarmale, carne la garnita si carnati. Preturile difera in fiecare locatie in functie de ceea ce ofera, dar, in principiu o seara de Craciun se incadreaza intre 120 si 350 lei, iar de Revelion incepand de la 250 lei pentru o persoana.

11. Ce oferte de sarbatori aveti?

La 3 Magari, de Craciun am pregatit un meniu bogat traditional romanesc si spectacol cu muzica romaneasca, folclor, lautareasca si colinde la pretul de 165 lei de persoana, iar de Revelion pentru o seara cu meniu mai complex si artisti cunoscuti - 380 lei de persoana. Imi astept atat clientii casei, cat si pe cei care ne viziteaza pentru prima data intr-un decor de sarbatoare.



 

12. Care este cea mai draga amintire legata de restaurant?

Cele mai dragi amintiri imi sunt cele legate de bucuria clientilor cand mananca bine si danseaza la mine in restaurant. Pentru mine este mare lucru, ma umple cu emotie treaba asta, probabil la fel ca pe un artist melodia, cartea sau tabloul lui cand exista apreciere. Bucuria este unul din lucrurile pe care nu le poti construi singur, poti doar sa iei parte!

13. Ce hobby-uri aveti?

Calatoriile si bucataria. Si de fiecare data incerc sa le combin pe acestea doua...as putea spune ca practic turismul gastronomic.

14. Ce preparate le recomandati turistilor straini care va trec pragul? Ce preparat nu trebuie ratat?

Turistii straini sunt foarte fascinati de bucataria noastra, mai ales cei de dupa Europa de Est. Vor sa ne incerce preparatele si li se par foarte gustoase. Recomand atat strainilor, cat si romanilor sa manance La 3 Magari ciorba din cozi de vaca cu oua intregi, berbecut la protap, fudulii de curcan trase-n vin si pastrama de oaie trasa la tigaie. In principiu nu trebuie ratat nici un preparat din meniul meu.



15. Cum si-a pus amprenta restaurantul asupra dumneavoastra? Ce ati invatat in toti acesti ani?

Am invatat ce este munca. Munca cu oamenii, tot timpul multi si altii. Am capatat experienta cat pentru vreo cateva vieti si totusi nu e de ajuns. Am invatat sa fiu chibzuita. Acum stiu despre fiecare lucru de pe langa mine ce inseamna si ce se ascunde in spatele lui. Este o experienta incredibila, care te transforma complet, nimeni nu poate sti ce este in bucataria ta...
Doar noi, cei cu bucatarii, stim ce are fiecare... cand intru intr-un restaurant, nu ma asez bine la masa, si incep sa transform totul, ca intr-o ecuatie matematica, descompun locatia in timp, bani, personal, compromisuri, satisfactii si bucurii!

16. Ce planuri de viitor aveti?

In viitor as dori inca un restaurant La 3 Magari. Pentru viitorul foarte apropiat am pregatit lansarea unui nou brand. Deliciu Romanesc va deveni o punte de lansare in piata pentru micii producatori locali si un loc de unde clientii doritori vor putea cumpara produse autentice dupa retete pastrate in familiile producatorilor. Veti cunoaste foarte multe povesti interesante despre oameni, retete si mancaruri romanesti. De la 1 Decembrie am deschis comenzile pentru cozonaci Deliciu Romanesc, pregatiti dupa reteta romaneasca si copti in vatra cu lemne. Pretul unui cozonac de 1 kg  este 45 lei cu diferite umpluturi. Doresc sa incurajez producatorii locali sa-si promoveze retetele de familie pentru a ne descoperi radacinile si a ne putea bucura de ce este al nostru, aici, la indemana.

17. Cateva sfaturi pentru cei la inceput de drum?

Aici e mult de povestit. In primul rand sa se incarce cu rabdare, toleranta si sa nu se sperie de compromisuri. Evitati ca personalul sa se cunoasca dinaintea momentului angajarii de catre dumneavoastra. Cereti recomandari de la fosti angajatori pentru viitorii angajati. Desi nu este un lucru atat de practicat in Romania, consider ca in domeniul acesta este necesara o astfel de comunicare.

CITESTE SI:

Un timisorean, mana dreapta a lui Giorgio Armani

Ai o poveste de succes, care sa ne demonstreze ca SE POATE? Scrie-ne la adresa liana.hainarosie@acasa.ro pentru a impartasi experienta ta cu cei peste 1,7 milioane de cititori care "trec" zilnic pragul site-ului Acasa.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea