Romani de succes

#radio #panouri solare #panouri fotovoltaice #televizor #romani de succes #electrificare #Lumina pentru Romania

Tanarul care face turul tarii pe bicicleta ca sa aduca lumina in casele romanilor

Pentru Iulian Angheluta (30 de ani), faptul ca in Romania sunt aproape 100.000 de locuinte fara curent electric, conform datelor Ministerului Economiei, informatia nu a ramas doar la nivel de stire. Tanarul a renuntat la locul sau de munca intr-o agentie de publicitate importanta din Capitala si a demarat proiectul “Lumina pentru Romania”.
 

„Eu sunt un om de teren, caruia ii plac calatoriile, in special pe bicicleta. De aceea, in proiectul meu, «Lumina pentru Romania», mi-am propus sa strabat in patru luni peste 6.000 de kilometri doar cu bicicleta mea, proiectul urmand sa se incheie, cel mai probabil, in luna octombrie“, spune Iulian.

Initiativa sa a fost incununata cu succes. Pana acum a reusit sa aduca lumina electrica la Ursici, un sat aflat in Hunedoara, la 450 kilometri departare de Bucuresti, si la Inelet, intr-o scoala aflata la poalele Muntilor Cernei. Si nu se opreste aici.

Iulian a ajuns pentru prima data in Ursici in anul 2008, impreuna cu prietenii sai motociclisti. Nu stia pe atunci ca va gasi un loc uitat de lume, cu drum inaccesibil si case fara curent. Dar situatia l-a impresionat atat de tare incat si-a dedicat urmatorii ani satului fara lumina. A vrut sa faca ceva pentru acei oameni. Desi pare greu de crezut, nu a cerut sprijinul statului, ci a renuntat la locul de munca si a demarat proiectul Lumina pentru Ursici. A infiintat asociatia Free Miorita, cu ajutorul careia a strans banii necesari cumpararii panourilor solare pentru 14 gospodarii. Acum, Ursici este primul sat din Romania iluminat de panouri fotovoltaice.

la Inilet, in judetul Caras-Severin, intr-o scoala unde invata cativa copii care nu aveau nicio perspectiva sa lucreze vreodata la un calculator, din cauza lipsei electricitatii, cu 3.000 de euro s-au montat panouri solare si au fost aduse computere la care astazi lucreaza copiii cu invatatorul lor.

Practic, Iulian identifica oameni aflati in situatii dificile, din catune neelectrificate si, cu ajutorul organizatiei neguvernamentale „Free Miorita“, pe care o conduce, apeleaza la sponsori din mediul privat pentru a obtine finantare sa monteze panouri solare pe casele celor care nu au avut sansa sa afle vreodata ce inseamna un bec aprins intr-o casa sau sa vada un program la televizor.

„Nu este o electrificare in adevaratul sens al cuvantului, ci scopul este sa rezolvam acea nevoie primara pentru o gospodarie. Cu ajutorul unui panou solar, a unui panou de siguranta, un acumulator, un transformator si niste becuri se obtine electricitatea menita sa sustina cateva electrocasnice mici, precum un televizor, un radio sau sa se poata realiza incarcarea unui telefon“, spune Iulian Angheluta.

Ai o poveste de succes, care sa ne demonstreze ca SE POATE? Scrie-ne la adresa liana.hainarosie@acasa.ro pentru a impartasi experienta ta cu cei peste 1,7 milioane de cititori care "trec" zilnic pragul site-ului Acasa.ro. 

CITESTE SI:

Primul roman care a aparut in National Geographic: "M-am intrebat daca am ce sa caut acolo"

Sursa foto: adevarul.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea