Romani de succes

#Nora Dorian #Beyond Limits #cannes #premiu #documentar

Nora Dorian, romanca premiata la Cannes

Nora Dorian a fost premiata la Cannes Short Film Festival pentru realizarea documentarului “Beyond Limits”. Aceasta a castigat premiul pentru cel mai bun documentar, la inceputul acestei luni.

Documentarul este urmareste povestea a doi alpinisti cu dizabilitati fizice care au escaladat Muntii Atlas. Filmul ii are ca protagonisti pe alpinstul Claudiu Miu si pe avocatul indian Hargurvarinder Singh Jaggi, doi temerari care au escaladat nu numai limitarile fizice, dar si un perete de 700 de metri in Muntii Atlas. Scopul expeditiei a fost acela de a aduce escalada mai aproape de persoanele cu nevoi speciale si de a milita pentru imbunatatirea calitatii vietii si cresterea independentei acestora. intreaga aventura a fost fotografiata si filmata de Nora Dorian, cataratoare si cineasta reputata in comunitatea alpinistilor.

„Festivalul la care am participat are o vechime de doi ani si este in crestere. E prima mea incercare la un festival, iar multumirea este cu atat mai mare cu cat filmul a fost realizat in totalitate de mine. Motivul principal pentru care am pornit acest documentar este unul personal, deoarece, in urma unui accident, am descoperit escalada. Cei doi protagonisti ai documentarului si determinarea lor de a-si depasi limitarile fizice m-au motivat sa pornesc acest proiect. Cred ca a fost o experienta din care cu totii am avut de invatat. Mi-ar face placere sa fac parte si din alte expeditii similare, pentru a vorbi lumii despre oamenii determinati si curajosi”, a deslarat Nora Dorian, realizatoarea documentarului premiat.

Nora Dorian a studiat sculptura la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, dar si fotografia si regia in Spania. Este sculptorita, pictorita, artist fotograf si cineast si pune pasiune in fiecare dintre aceste arii ale vietii ei. Nora a povestit ca, pentru realizarea filmului a trebuit sa se documenteze despre viata si problemele alpinistilor protagonisti, dar si despre localnici si locurile pe care le-au strabatut.

„Pentru mine satisfactia acestui proiect vine din faptul ca este, cum spun americanii, darul care continua sa daruiasca. Acest proiect a adus cate un dar pentru fiecare: pentru Claudiu a fost promisiunea ca se poate din nou sa fii sus, iar el a transmis acest mesaj zecilor de copii cu dizabilitati pe care ii ajuta prin proiectele Climb Again. Pentru Jaggi a fost deschiderea spre o lume noua, cea a escaladei. Pentru Nora a fost provocarea de a lucra cu noi, de a face din pasiune un film care a devenit un dar pentru multi. Pentru Mihnea si pentru mine, faptul ca acest dar continua sa se multiplice, chiar dupa un an de la expeditie, este tot ceea ce ne puteam dori. Sunt insa convins ca lucrurile nu se vor opri aici!”, a spus Cosmin Andron, alpinist si lider al expeditiei.

Documentarul “Beyond Limits” are 24 de minute, este realizat in limbile romana si engleza si a fost filmat cu DSLR Canon Mark III.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea