Romani de succes

#amenajarea casei #arhitect #romani de succes #miruna ardelean # class living

Miruna Ardelean, arhitect: Lectii despre amenajarea corecta a casei

Miruna Ardelean, unul dintre cei mai in voga arhitecti ai momentului si de curand profesor pentru cei ce vor sa invete tainele meseriei de decorator de interioare, explica diferentele dintre aceste doua discipline, dar si povestea unei meserii cu mai multe taine decat o comoara bine pazita. De asemenea, Miruna Ardelean ne invata abc-ul decorarii locuintei si cat de important este sfatul unui specialist atunci cand vrem sa transformam o casa in "acasa". 

Acasa.ro: De ce arhitectura este mai usor de inteles, insa de ce design interior?
Miruna Ardelean: Acest subiect m-a pasionat dintotdeauna. Îmi amintesc cu drag cum în facultate îmi investeam toţi banii de bursă pe albume de specialitate pentru că eram însetată să cunosc branduri, designeri de produs şi design-ul de interior. Încet, încet, am simţit nevoia să descopăr şi mai mult, cât mai mult, totul!... despre poveştile frumoase din spatele pieselor de mobilier. Căutam şi caut mereu tainele şi particularităţile fiecărui detaliu în parte. Îl descifram şi îl descifrez în continuare cu aceeaşi plăcere.

Cat de usor este, ca neinitiat in tainele acestei frumoase meserii, sa intelegi diferenta intre un arhitect si un designer? Care ar fi principala diferenta?
Nu este uşor, însă pentru acest lucru suntem noi, cei care trebuie să educăm clienţii în permanenţă. Sunt multe persoane care nu fac diferenţa între inginer şi arhitect, nu mai vorbim despre cea dintre un designer şi un arhitect. Şi dacă este să diferenţiem arhitectul de designer-ul de interior, cel din urmă trebuie să fie concentrat pe personalitatea clientului şi pe detalii ascunse. Eu spun mereu că. în designul de interior, noi ca specialişti, nu trebuie să ne impunem stilul personal, ci să ne mulăm pe caracterul şi personalitatea clienţilor. Acestea sunt lucrurile care trebuie să iasă în evidenţă în tot demersul nostru creativ.

Cat de crescut este apetitul romanilor pentru design, dar si pentru arhitectura "ca la carte"? Am reusit sa depasim faza "facem o casa cum stiu eu mai bine"? 
Îmi place să cred că am început să vorbim despre design/arhitectură la un alt nivel. Românii realizează că o amenajare trebuie ambalată într-un limbaj corect şi coerent care să le facă viaţa mai frumoasă şi confortabilă.        

Spune-ne trei directii de care trebuie sa tinem seama atunci cand incepem sa amenajam o casa.
În primul rând trebuie să ţinem cont de încadrarea spaţială, apoi de cea funcţională şi, nu în ultimul rând, trebuie să analizăm spaţiul care urmează a fi amenajat. Direcţiile de design vor rezulta din discuţiile premergatoare cu clientul. Practic, conceptul viitoarei amenajări se începe în urma brief-ului şi a creionării temei de proiectare.

Ce se "poarta" anul acesta in materie de design? Cine da tonul?
Târgurile dedicate design-ului de interior dau tonul. Toţi specialiştii care profesează în domeniu, însetaţi de informaţii noi, trebuie să fie prezenţi la astfel de târguri pentru a descoperi tendinţele care ulterior trebuiesc urmate. De exemplu, anul acesta am observat o reîntoarcere la materialele brute, materialele naturale, culori puternice şi la grafisme variate sau flori şi la designul de inspiraţie nordică.

Sunt romanii gata sa se alinieze la aceste tendinte? Este important sa fii la moda?
Mă bucur să văd o deschidere pe care acum câţiva ani nu o vedeam. Românii călătoresc mult, cercetează, se inspiră şi astel se lasă inspiraţi. Nu este important să fii în pas cu moda, ci este important să-ţi modelezi interiorul casei în funcţie de interiorul tău. Dacă acest lucru mai şi rezonează cu tendinţele în curs nu poate decât să te bucure pe tine, ca specialist, pentru că poţi împleti în amenajare sufletul clientului, dar şi lucruri noi.

Care a fost cea mai mare provocare pana acum in materie de arhitectura/design?
Cea mai mare provocare am simţit-o atunci când am fost implicată într-un proiect mare în care am făcut design de obiect la cel mai înalt nivel.

Cea mai mare dezamagire?
Sunt o norocoasă! Nu pot vorbi despre dezamăgiri. Sunt o fire optimistă căreia îi place să continue să spere că mult mai mulţi dintre noi îşi vor dori să caute frumosul în toate formele lui. Însă, pentru acest lucru ne trebuie o educare continuă.

Esti si profesoara pentru cei pasionati de design sau care isi doresc sa imbratiseze meseria de decorator de interior. Iti place sa fii la catedra? 
Iubesc acest lucru şi îmi doresc să se simtă/să se vadă.

Cum ti se par cursantii, din punct de vedere profesional?
Sunt multe tipologii de oameni. Suntem diferiţi şi acest lucru îl descoperim încă de la primul curs. Se simt imediat oamenii pasionaţi, care-şi doresc cu adevărat să profeseze în acest domeniu şi atfel ajung să aibă un parcurs foarte frumos până la finalul cursului.

Din cate "generatii" de absolventi ai avut, cam cati au ramas la stadiul de pasionat si cati au reusit sa porneasca un business in acest domeniu?
Nu pot să-ţi spun exact. Îmi place să cred că toţi îşi doresc să profeseze în acest minunat domeniu. Ţine doar de ei să şi reusească. Cea mai mare satisfacţie este să aud că şi-au deschis un bussines în domeniu, că şi-au creat un website, că-mi cer referinţe pentru a continua studiile în străinătate sau că vin să-mi ofere o nouă carte de vizită. Sunt mereu alături de ei cu sfaturi, cu workshopuri/concursuri care au ca scop imediat insuflarea încrederii şi a consistenţei în desing-ul de interior. 

Care sunt provocarile acestei meserii?
Provocările sunt nenumărate şi vin odată cu fiecare proiect în parte. Însă, mai mult ca orice trebuie să fim răspunzatori, responsabili şi mereu disponibili să transmitem mai departe mesajul că putem să trăim frumos dacă lasam sufletul să spună ce-şi doreşte.

Un sfat pentru viitorii designeri?
Fiţi informaţi!

Dar pentru cei care doresc sa-si "redeseneze" locuinta?
Să apeleze la specialişti.

Miruna Ardelean este Managing Partner la Class Concept si trainer la Atelierele ILBAH unde preda cursul de Decorator de Interioare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea