Romani de succes

#lavanda #romani de succes #afacere profitabila #afacere lavanda #Ioan Iakob

Cultura cu “ierburi” pe un hectar de pamant, din Alba, la concurenta cu cele din Franta. "Cererea e de 6-7 ori mai mare fata de productia obtinuta”

Ioan Iakob, de origine din Ocna Mures, judetul Alba, a renuntat la culturile traditonale neprofitabile de orz si porumb in favoare lavandei. Acum, proprietatea sa pare un colt rupt din zona Provence a Frantei datorita campului de lavanda, care la prima vedere pare infinit, scrie agrointel.ro. Ioan Iakob a dovedit tuturor ca o cultura poate fi profitabila in Romania chiar si pe un singur hectar.


 

„M-am reorientat spre cultura de lavanda pentru ca am prieteni in Franta si am inceput sa ma documentez inainte de a face acest pas. Am renuntat la cultura de orz si porumb, traditionale in zona, si am facut pasul spre lavanda. Nu a fost usor, sa nu credeti ca mi-a iesit din prima, nu e ca in poveste. Abia a treia incercare a fost cu noroc, dupa ce am aflat cu adevarat secretele culturii de lavanda“, a recunoscut Ioan Iakob.

La inceput, acum trei ani, eram bucuros ca a rasarit cultura. Nici nu stiam cum sa o pastrez, am depozitat-o in pod, iar prin toamna am primit primele telefoane de la client“, a spus  Iakob.

In primul an si-a amortizat cheltuielile

Pentru utiliaje si butasi, Iakob a investit per total in jur de 7.000 de euro, bani pe care i-a amortizat dupa primul an de productie. Din al doilea an, afacerea lui a trecut pe profit.

Acum, dupa inceputul greu, totul functioneaza ceas. Si-a amenajat un solar, unde usuca plantele la 35 de grade, iar umezeala e controlata, ca sa nu prinda mucegai. Lavanda uscata se vinde mai bine decat cea verde.

„Majoritatea clientilor sunt din tara. Dar am avut si comenzi din Austria, spre exemplu. Eu nu imi fac griji ca nu voi gasi clienti, ci mai degraba sa am cantitatea necesara de lavanda pentru a face fata cererii. Cererea e de sase, sapte ori mai mare fata de productia obtinuta. Floarea cu un parfum unic este foarte cautata pentru ceaiuri si uleiuri esentiale, utile in medicina naturista si industria cosmetica“, a punctat Ioan Iakob.

Cu asa cerere nu e de mirare ca profitul poate ajunge si la 8.000 de euro pe an. Cat priveste planurile pentru anul care vine, Ioan Iakob vrea sa se extinda, sa mai cumpere butasi si ia in calcul si posibilitatea de a forma o asociatie cu alti fermieri care sunt dispusi sa dea culturile traditionale pe lavanda. Altfel spus, Ioan Iakob a reusit sa transforme judetul Alba intr-un tinut al lavandei, demonstrand tuturor celor refractari ca se poate.

Ai o poveste de succes, care sa ne demonstreze ca SE POATE? Scrie-ne la adresa liana.hainarosie@acasa.ro pentru a impartasi experienta ta cu cei peste 1,7 milioane de cititori care "trec" zilnic pragul site-ului Acasa.ro. 

CITESTE SI:

Brasoveanul care a demonstrat ca inventivitatea nu are varsta! "Opera" sa, brevetata de OSIM

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea