Media

# program pro tv #reportaj pro tv # romania te iubesc #paula herlo

Cumplita soarta a copiilor cu dizabilitati. Un reportaj socant

Cel de-al doilea episod România, te iubesc! prezintă un material semnat de Paula Herlo care ne dezvăluie destinul sumbru al copiilor și adulților cu dizabilități, fără familie, care au avut neșansa să ajungă în niște centre de recuperare, care în loc să le ofere o viață mai bună îi obligă la un trai în condiții inumane.

 “Sunt aproape 400 de instiuții denumite pompos Centre de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap, care adăpostesc 17.000 de adulți și 7.000 de copii. În realitate sunt mici închisori, ferite de ochii lumii și ferecate de autorități, în care odată intrați mai ies doar după moarte. Imagini filmate cu camera ascunsă în nouă astfel de locuri arată că după 24 de ani de la deschiderea lagărelor de exterminare a copiilor cu dizabilități, România a rămas cu handicapul de a nu reuși să le acorde șanse la o viață decentă.”, explica reporterul ProTV.

Această problemă durează de foarte mulți ani, însă în 2004, pentru a putea finaliza aderarea la UE, România a promis că va acorda o atenție specială copiilor și tinerilor abandonați. Țara și-a asumat în acel moment scoaterea lor din instituțiile în care se aflau, aceleași instituții pentru care România a fost arătată cu degetul în întreaga lume, prin filmele care prezentau viața din lagărele de exterminare a persoanelor cu dizabilități și mutarea lor în centre de recuperare.

Paula a pătruns în aceste centre și a filmat cu ajutorul camerei ascunse care este situația actuală în acest tip de instituții. Este singura persoană care a reușit să intre în acest cerc închis și care a filmat ceea ce se întâmplă dincolo de ușile închise - o Românie ascunsă, niște oameni care sunt ținuți departe de ochii lumii și care nu există în acte.

Condițiile în care trăiesc sunt inumane: fără apă și căldură, fără uși la toalete, perdele la geamuri, săpun sau hârtie igienică la toaletă. Dorm în paturi de fier, în camere cu ciment pe jos iar unii dintre ei sunt legați cu lanțul de pat.

Paula spune despre condițiile de trai: “Copiii scoși de străini la începutul anilor 90 din lagărele de exterminare comuniste au ajuns să trăiască în altele. Mai mici. Unele au fost tapetate cu gresie și faianță. Altele sunt în continuare utilate cu paturi de fier. Între pereții lor sunt însă oameni care dacă ar primi îngrijirea potrivită ar putea duce o viață normală. Într-o comună din Brăila am descoperit un loc care adăpostea nouă tineri care trăiau în condiții greu de imaginat, pe care am reușit să-i scoatem de acolo. Pentru restul am cerut autorităților să-și asume salvarea lor. Și-i vom urmări făcând asta până când niciun copil sau adult nu va mai trăi în condițiile astea.”

Reportajul il puteti urmari maine, de la ora 18.00, pe ProTV.

Noul sezon România, te iubesc! a debutat în forță cu un material semnat de Rares Năstase despre flota de pescuit oceanic a României dispărută subit, ca și cea maritimă. Povestea captivantă prezentată în episodul cu numărul 200 a adus în minutul de aur, la 18:58, aproximativ 1.300.000 de telespectatori în fața micilor ecrane. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea