IT & C

Topul virusilor pe 2004

Numarul virusilor aparuti in 2004 a crescut, dupa trei ani consecutivi in care tendinta inregistrata a fost descrescatoare - se arata intr-un raport al companiei americane de securitate informatica McAfee.
Specialistii de la McAfee au avertizat ca modalitatile automate de expediere a mail-urilor vor ramine metodele predominante prin care autorii de virusi vor continua sa-si deruleze atacurile si in 2005. In plus, echipa McAfee (care dezvolta antivirusul Avert) prognozeaza ca exploit-urile si adware-ul vor reprezenta peste 60% din totalul problemelor legate de securitate ale utilizatorilor individuali. Un exploit este un cod malitios care se foloseste de o vulnerabilitate intr-un produs software. Exploit-ul va executa un alt program, care poate fi adware sau spyware, a declarat Craig Schmuger, cercetator antivirus la Avert. Atacurile virale clasate ca prezentind un risc mediu sau ridicat au crescut dramatic in 2004, in comparatie cu 2003. Avert a clasat 46 de virusi ca pericol mediu sau inalt, fata de doar 20 in 2003. Majoritatea acestora au fost variante ale virusilor din razboiul Netsky/Bagle. Avert a realizat si un top al celor mai importante pericole la adresa securitatii sistemelor in 2004. Printre acestea se afla programe spyware/adware; virusi cu transmitere prin e-mail sau malware raspindit prin spam.

Topul intocmit de Avert cuprinde urmatoarele malware-uri, in ordine alfabetica :

Adware-180
Adware-Gator
Exploit-ByteVerify
Exploit-MhtRedir
JS/Noclose
W32/Bagle
W32/Mydoom
W32/Netsky
W32/Sasser
W32/Sdbot (incluzind
Sdbot, Gaobot,
Polybot, Spybot)


Topul Malefic 2004:

Nume virus / Procent infectari
Win32.Netsky.P@mm / 38.60%
Win32.Netsky.D@mm / 18.41%
Win32.Netsky.B@mm / 5.22%
Win32.Lovgate.V@mm / 5.04%
Win32.Netsky.C@mm / 3.80%
Win32.Netsky.AA@mm / 3.77%
Win32.Netsky.Q@mm / 3.24%
Win32. Sober .I@mm / 2.29%
Win32.Bagle.AA@mm / 1.82%
Win32.Netsky.Q@mm / 1.82%

Top 10 Malefic 2004 de la BitDefender

In urma unei analize privind atacurile informatice, anul 2004 este considerat de catre specialistii antivirus din cadrul diviziei BitDefender a companiei SOFTWIN perioada cu cei mai multi virusi nou aparuti din ultimii zece ani. Din cei peste 100.000 de virusi detectati in prezent de motoarele de scanare BitDefender, aproximativ un sfert au aparut in acest an. Comparativ cu 2003, in anul care tocmai s-a incheiat au aparut de trei ori mai multi virusi, crescind in acelasi timp si gradul lor de complexitate.
Am avut de-a face cu virusi care isi adapteaza mesajul in functie de limba destinatarului, asa cum a fost cazul virusului Zafi, aparut la mijlocul anului si care a ajuns, pina la sfirsitul acestuia, la patru variante, ultima dintre ele generind numai in luna decembrie peste un milion de e-mail-uri infectate, a declarat Bogdan Dumitru, CTO BitDefender.
Primele luni ale anului au fost marcate de o activitate virala deosebit de intensa, facindu-si aparitia zeci de variante ale unor virusi precum Netsky (38 de variante detectate de BitDefender), MyDoom (36 variante) si Bagle (60 variante). Mai mult, am asistat, in premiera, la un razboi al hacker-ilor (variante de Bagle care dezactivau variante de Netsky aflate pe calculatoare deja infectate si viceversa, la care se adaugau diverse mesaje incluse in codul virusilor si adresate de catre creatori unul celuilalt).

Previziuni sumbre pentru 2005: pericole noi

Premierele anului sint legate si de aparitia primului virus pentru terminalele GSM pe care ruleaza sistemul de operare Symbian OS, a primului virus pentru pocket PC-uri cu sistemul de operare WinCE si a primului virus care se trimite in arhive cu parola (Win32.Bagle.H).
In Top 10 al anului 2004, sapte locuri sint ocupate de variante ale virusului Netsky, insumind 74,86% din numarul total al infectiilor detectate de catre BitDefender. Estimam pentru 2005 o dublare a numarului de virusi nou aparuti, comparativ cu anul care tocmai s-a incheiat. Tendintele arata ca numarul viermilor de Internet care infecteaza un computer din cauza vulnerabilitatilor sistemului de operare (fiind necesara doar simpla conectare la Internet) va creste, in timp ce virusii care se raspindesc prin e-mail vor cunoaste o curba descendenta. Cel mai probabil, raportul va fi: 60% mass-mailer si 40% viermi, in comparatie cu 75% mass-mailer si 25% viermi in 2003. De asemenea, ne asteptam la o crestere semnificativa a atacurilor de tip adware/spyware destinate in mod special obtinerii de parole, informatii, conturi, numere de carti de credit , cit si a atacurilor orientate catre noile generatii de telefoane mobile, a concluzionat Bogdan Dumitru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele