IT & C

Medicamentele vor fi prescrise in functie de profilul genetic al pacientului

Tehnologia nu ii sperie pe farmacisti , arata specialistul Edith Nutescu. Din contra, noile descoperiri vor ridica statutul acestei bresle. Inca din vremurile de inceput, farmacia a facut legatura intre chimie si sanatate .

Combinarea medicamentelor a fost una dintre activitatile principale ale farmaceuticii americane, incepand din 1870 si pana in anii ’30. La acea vreme, farmacistii aveau in subordine farmaciile in imediata lor vecinatate si serveau ca sursa medicala de incredere pentru cei din comunitatea respectiva.

Incepand din anii ’40 si pana in anii ’90, farmacistii isi dedicau activitatea prepararii si administrarii de medicamente. O data cu automatizarea distributiei si a manufacturii, farmaceutica a cunoscut o schimbare majora incepand cu mijlocul anilor ’90. Nasterea „serviciilor clinice farmaceutice“ in anii ’90 i-a convins pe profesionistii din domeniu sa se concentreze pentru a imbunatati rezultatele tratamentului medicamentos si pentru a reduce complicatiile date de terapia prin medicamente.

Astazi, farmacistii sunt considerati experti in terapia prin medicamente, iar serviciile de farmacie clinica devin tot mai mult standarde de practica in multe institutii si farmacii comunitare, in colaborare cu medici, asistente si alti profesionisti din domeniul ingrijirii medicale.

In Statele Unite, ingrijirea farmaceutica sau farmacia clinica a avut o influenta sporita in practica farmaceutica.Mai mult, diploma de doctor in farmacie este tot mai ceruta inainte de a incepe practica si multi farmacisti fac unu sau doi ani de rezi-dentiat sau training in urma absolvirii.

In timp ce farmacistii au ramas in continuare responsabili cu prepararea si distributia in bune conditii a medicamentelor, definitia data de serviciile farmaceutice practicii farmaceutice a modificat statutul acestora.

Farmacistii au un rol tot mai important in domeniul ingrijirii colaborative directe a pacientului, cu responsabilitatea de a evalua statutul pacientului, de a dezvolta si implementa planul terapeutic, de a documenta si urmari rezultatele, precum si de a-si asuma responsabilitatea pentru acestea. In 2007, 43 de state americane ofereau deja farmacistilor autoritatea de a perfecta intelegeri in domeniul practicii colaborative voluntare alaturi de medici.

Decizia acestor state de a incuraja aceasta practica a fost sustinuta si de studii care au demonstrat valoarea unei astfel de relatii cu pacientii. De exemplu, localitatea Asheville din Carolina de Nord a angajat farmacisti pentru a oferi ingrijire pentru angajatii orasului. Initiativa s-a soldat cu imbunatatiri semnificative in privinta calitatii vietii si a redus totodata cu 2.000 de dolari costurile pentru fiecare pacient.

Intelegerile in domeniul practicii colaborative au acoperit o varietate de servicii precum monitorizarea anticoagularii si reglarea dozajului, managementul durerii, contraceptia de urgenta, tratarea astmei, a diabetului, a hipertensiunii sau a hiperlipidemiei. In anumite cazuri, aceste intelegeri s-au concentrat pe ingrijirea farmaceutica axata pe controlul si managementul tuturor medicamentelor oferite pacientilor, in special pentru cei cu boli multiple si cu un numar mare de medicamente prescrise.

In orice caz, o data cu managementul colaborativ al terapiei prin medicamente, farmacistul inceteaza sa mai ofere pur si simplu ceea ce prescriu medicii si incepe sa lucreze alaturi de acestia pentru a crea si a duce la bun sfarsit ingrijiri pe baza de medicamente.

In spitale, farmacistii contribuie, de asemenea, la dezvoltarea si implementarea de ghiduri pentru ingrijirea pacientilor, precum si alte politici de administrare a medicamentelor. Farmacistii se asigura ca utilizarea medicamentelor se bazeaza pe evidente clare, ca isi merita pretul si ca este in ton cu normele nationale.

Viitorul practicii farmaceutice va fi influentat de multe tendinte, precum sporirea diversitatii culturale, imbatranirea populatiei, evolutia medicamentelor si a tehnologiei, numarul tot mai mare de medicamente disponibile si costurile lor aferente, promovarea tot mai acerba a sanatatii si a activitatilor sanatoase, precum si cresterea remediilor oferite la domiciliu.

Fortele tehnologice care schimba practica farmaceutica includ computerele si robotii, comunicatiile si terapeuticele. Cercetarea farmacogenetica va imbunatati sanatatea pacientilor prin dezvoltarea unei medicine mai noi si mai bune, cit si prin posibilitatea de a oferi medicamentul adecvat fiecarui pacient.

In viitorul imediat, prescrierile specifice unui pacient vor fi mai orientate sa faca medicamentele actuale si mai eficiente; pe termen mediu vom avea medicamente care vor tinti gene responsabile de anumite boli, iar in viitorul mai indepartat, noi medicamente vor fi derivate pe baza stiintei genomilor si introduse pacientilor pe baza profilului genetic. In calitate de „cel mai bine plasat om de stiinta“, farmacistul ar urma sa ocupe o pozitie ideala din care sa ofere informatii si sfaturi pentru aceste noi descoperiri.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele