IT & C

Kazaa este bun, utilizatorii sunt rai

La Sydney se desfasoara procesul intentat de case de discuri si de studiouri de inregistrari impotriva companiei care detine soft -ul de file-sharing, Kazaa, Sharman Networks. Avocatii apararii spun insa ca firma nu este responsabila pentru ceea ce fac cu soft -ul cei care utilizeaza Kazaa.
La sfarsitul anului trecut, peste 50 de avocati au creat un dosar "greu" impotriva companiei Sharman Networks, detinatoarea tehnologiei Kazaa. In spatele acestei actiuni se afla marile case de discuri si studiouri de film. Reprezentantii studiourilor de inregistrari spun ca, lunar, utilizatorii Kazaa descarca in mod ilegal pana la trei miliarde de fisiere muzicale, ceea ce ar insemna pentru industria muzicala pierderi de milioane de dolari. In fata acestor acuzatii, avocatii Sharman Networks au venit cu urmatoarea "arma". Pe site-ul Kazaa, potentialii utilizatori ai soft-ului sunt informati in legatura cu problemele legate de drepturi de autor ale documentelor care ar putea fi descarcate, asa ca producatorii soft-ului nu vad de ce ar fi ei scosi vinovati pentru pagubele produse prin nerespectarea drepturilor de autor. Kazaa este doar unul dintre soft-urile care permit schimbul de fisiere de orice fel prin Internet, spun avocatii Sharman. "Daca telefonul este folosit de mafioti sau de teroristi ii aducem la tribunal pe producatorii de telefoane sau pe operatorii de telefonie?", s-au intrebat retoric avocatii Kazaa.
Urmatoarea confruntare la tribunal va avea loc in zilele urmatoare.

DECLIN AMERICAN. Intamplator sau nu, tocmai a aparut un studiu in SUA legat de gradul de utilizare al sistemelor peer-to-peer. Astfel, potrivit sondajului realizat de Pew Internet and American Life Project, daca in februarie 2004 31% dintre internautii americani utilizau sistemele P2P, in prezent raportul ar fi de 24%. In acelasi interval, numarul utilizatorilor de servicii cum ar fi iTunes (platite) au crescut de la 17% la 34%.

STATISTICI
Utilizatorii "inraiti" ai retelelor P2P stiu ca soft-ul Kazaa nu mai este in topul preferintelor. A fost preferat DC++, apoi a aparut Bit Torrent . Un raport realizat la jumatatea anului trecut arata ca 60% din traficul pe Internet se face prin intermediul retelelor P2P (cu soft-uri precum Kazaa, eDonkey, DC++, BitTorrent etc). Daca in Europa procentul ar fi fost la acea data de 55%, in Asia era de 80%. In ceea ce priveste utilizarea BitTorrent, acest soft asigura 35% din trafic.


APARARE
"Noi spunem pe site pentru utilizatorii nostri faptul ca nu pot sa foloseasca soft-ul Kazaa pentru a incalca drepturile de autor"
Tony Meagher
avocat Sharman Networks

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele