IT & C

Dispozitivele robotice pot ajuta persoanele cu paralizii

Un brat si un picior robotizat sunt in prezent testate la New York -Presbyterian Hospital si Columbia University Medical Center (NYPH/CUMC), cele doua dispozitive fiind capabile sa redea abilitatea de miscare a mainilor si picioarelor persoanelor paralizate in urma unui infract.

Desi pana nu demult hadicapul survenit in urma unui infarct era considerat incurabil, tehnologia a reusit inca o data sa demonstreze ca lucrurile se pot schimba in bine. Noile dispozitive "bionice" pot restrucutra legatura dintre nervi si formeaza noi cai prin care acestia sa faca conexiunea necesara pentru ca membrele sa se miste.

Bratul robotic se numeste Amadeo si odata instalat pe mana, ajuta pacietul sa miste fiecare deget in parte. Aparatul mimeaza miscarea naturala a mainii facand persoana sa miste mana impreuna cu el. Numarul de miscari sau forta de care are nevoie pacietul pentru a ridica un obiect poate fi ajustata in timpul exercitiilor.

Piciorul robotic poarte numele de Tibion si este un dispozitiv care se intinde de la coapsa pana la glezna. Modelul ajuta purtatorul sa miste piciorul pentru a urca pe scari, a merge sau sa se ridice singur de pe scaun. Senzorii din "pantoful" piciorului bionic colecteaza informatii esentiale ca greutatea pacientului, presiunea pe talpa, etc.

In acest moment, cele doua "membre bionice" se afla in teste, iar cele doua institutii in care se efectueaza testele, New York-Presbyterian Hospital si Columbia University Medical Center, cauta pacieti dispusi sa incerce cele doua dispozitive.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele