IT & C

#lcd #plasma #televizor

Ce trebuie sa stii inainte sa-ti cumperi un televizor cu ecran plat

Zeci de numere si specificatii tehnice, multe care nu-ti spun nimic, iar altele care difera intr-o masura destul de mare de la un model de televizor la altul. Comerciantii folosesc multe trucuri pentru a te face sa cheltui cat mai multi bani. Alegerea unui televizor nu trebuie sa fie dificila. Iata cateva lucruri de care trebuie sa ii cont pentru a lua cea mai buna decizie.


1 Diagonala televizorului


Diagonala unui televizor nu conteaza atat de mult cat calitatea imaginii acestuia. Poti sa cumperi un televizor mai mare la un pret acceptabil, dar daca televizorul mai mic are o imagine mai buna, nu vei obtine ceea ce iti doresti. Stabileste-ti un buget si alege televizorul cu cea mai buna imagine posibila.


2 Rezolutia de 1080p


Cu toate ca cea mai mare rezolutie Full HD este de 1080p, care este aproape standard pentru televizoarele cu ecran plat, acest aspect nu constituie neaparat o conditie de baza atunci cand vrei sa-ti iei un televizor. In afara de anumite canale transmise prin satelit, furnizorii de cablu de la noi din tara nu ofera programe de tip HDTV. Daca ai un Blu-ray player , vei obtine o claritate mai buna a filmelor, dar probabil nu vei observa nicio diferenta daca nu-ti iei un televizor cu o diagonala mai mare de  120 centimetri.


3 Clasa ecranului


Televizoarele cu ecran plat nu au mereu dimensiunea pretinsa in magazin. Un telezivor cu o diagonala de 100 de centimetri poate avea o suprafata de vizionare de la 90 pana la 110 centimetri din cauza diferentelor de montare a panourilor de catre producatori.


4 Frecventa de improspatare


In timp ce frecventa de improspatare de 120hz si rata neclaritatii generata de miscarea rapida pot face filmele sa arate la fel de bine ca animatia pe calculator, nu te ajuta cu mult in cazul posturilor de televiziune. Vei observa o usoara imbunatatire la programele de sport, dar daca nu esti cu adevarat indragostit de efectele speciale ale filmelor, poti economisi o parte din bani sarind peste aceasta caracteristica.


5 Rata de contrast


Producatorilor le place sa scoata in evidenta rata de contrast utilizand numere cu zeci de mii. Aceasta reprezinta diferenta dintre cel mai luminos punct alb si cel mai intunecat punct negru care apare pe ecran. Cu cat numarul e mai mare, cu atat imaginea e mai clara. Din pacate, nu exista un standard de masurare pentru rata de contrast, ceea ce da mana libera producatorilor sa le promoveze in conditii ideale, fara un echivalent in lumea reala. Ai incredere in ochii tai mai degraba decat in numere cand vine vorba de claritate.

Exista doua feluri de rate de constrast, cea dinamica si cea nativa. Rata de contrast dinamica va fi intodeauna cu mult mai mare decat cea nativa. Cumparatorul trebuie sa ia intodeauna in calcul rata nativa.


6 Garantiile extinse


Verifica cu atentie termenii unei garantii extinse inainte sa te hotarasti sa o treci cu vederea. Desi sunt mai greu de gasit, garantiile de reinlocuire sunt o afacere buna. Aceste garantii te asigura ca vei primi un televizor nou daca apar probleme. Garantiile de reparare ar trebui evitate deoarece ai putea plati mai mult pentru garantie decat pentru repararea in sine.


7 Cablurile HDMI


Calitatea cablurilor HDMI este foarte importanta.  Acesta  foloseste la transmiterea semnalului video si audio catre orice echipament dotat cu conector HDMI: videoproiectoare, televizoare cu plasma sau LCD direct sau indirect prin receiverele AV dotate corespunzator. Asadar, cu cat cablul este mai bun, cu atat te vei bucura de o calitate mai ridicata a semnalului transmis. Desi, in general, cablurile HDMI sunt destul de scumpe, verifica si magazinele online. Acestea au adaos comercial redus si deci si preturi mai mici. Daca nu stii care sunt caracteristicile de care trebuie sa tii cont cand alegi un cablu HDMI , citeste aici.


8 Calibrarea


Daca apreciezi imaginea unui televizor mai presus de orice altceva, ai putea sari peste calibrarile profesionale. Tehnicienii din service-ul magazinului pot accesa meniurile de configurare ascunse utilizatorilor frecventi pentru a face calibrarea. Ca regula de baza, toate televizoarele sunt produse pentru a functiona corespunzator inca din cutie. Poti obtine rezultate foarte bune si daca reglezi tu singur setarile din meniu.


9 Luminozitatea si contrastul


Te-ai intrebat vreodata de ce televizorul arata mai bine la magazin decat la tine acasa? De multi ori, comerciantii maximizeaza luminozitatea, claritatea si contrastul televizoarelor expuse pentru ca imaginea sa fie vie pe fundalul luminilor fluorescente prezente in magazin.

Poti obtine aceleasi rezultate daca iti ajustezi setarile de imagine ale televizorului tau de acasa. Pe de alta parte, un televizor expus in magazin cu o imagine de slaba calitate nu semnifica neaparat ca este un model prost. Acest lucru poate fi tocmai din cauza ca nu i s-au facut setarile necesare. Inainte sa treci la televizorul urmator, intreaba in legatura cu acest aspect.

 

10 Rezistenta culorilor


Rosul, verdele si albastrul la un televizor cu plasma dispar destul de repede, lucru ce se va accentua daca maresti luminuozitatea ecranului. In cativa ani, pierderea luminescentei televizoarelor cu plasma este remarcabila. Daca folosesti televizorul multe ore pe zi si iti plac culorile vii, un televizor LCD va dura mai mult decat unul cu plasma.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele