Financiar

#bnr #majorare grad indatorare #apartamente noi

Vrei credit ipotecar? Trebuie sa-ti cumperi musai apartament nou!

BNR a dat mana libera bancilor comerciale sa majoreze gradul de indatorare pentru imprumuturile ipotecare, dar numai daca solicitantii garanteaza creditele cu proprietati imobiliare de "buna calitate".

Pentru bancheri , garantiile de buna calitate sunt cele a caror valoare se poate aprecia pe termen scurt si mediu, astfel incat diferenta dintre valoarea imobilului garantat si soldul creditului accesat pentru achizitionarea locuintei respective sa ramana in favoarea bancii pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Cu cat valoarea garantiei este mai mare decat suma datorata bancii, cu atat riscurile de neachitare a creditului sunt mai mici, deoarece clientul prefera sa-si vanda singur locuinta in momentul in care intra in imposibilitate de plata.

Singurele imobiliare care s-ar mai putea dovedi de "buna calitate" sunt cele din complexurile rezidentiale noi. Acestea s-au ieftinit semnificativ in ultima perioada pe fondul cererii foarte slabe, care a lasat fara locatari blocuri intregi.

Fiind mai ieftine decat locuintele vechi, apartamentele noi vor fi primele catre care se vor indrepta clientii in momentul in care creditarea se va relua. Pe masura ce persoanele care si-au amanat decizia de achizitie a unei locuinte vor incepe sa cumpere, preturile vor inceta sa mai scada, putand chiar reveni pe un trend crescator .

Pe cine ajuta decizia BNR?

Inainte sa accepte majorarea gradului de indatoare pentru imprumuturile ipotecare, BNR a efectuat o analiza a pietei care a relevat faptul ca gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu debitorii care au credite de consum si de nevoi personale negarantate. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea