Financiar

#nabucco #vladimir voronin #republica moldova #criza gazelor

Voronin ezita sa-si exprime sprijinul deschis pentru Nabucco

Autoritatile moldovene nu par sa aiba o pozitie definitivata in ceea ce priveste conectarea la gazoductul Nabucco , in conditiile in care ministrul de externe si cel al economiei pledeaza in favoarea proiectului, dar presedintele Voronin spune ca oportunitatea mai trebuie analizata.

Presedintele Voronin a declarat ca oportunitatea conectarii Republicii Moldova la gazoductul Nabuссo trebuie studiata, pentru ca "inca nu se stie cine si in ce proportie va asigura cu gaze acest Nabuссo", informeaza Newsin.

"Republica Moldova nu e departe. Suntem la o distanta de 260 de kilometri de Nabucco. Dar noi nu putem schimba vrabia din mana cu privighetoarea din copac sau de pe gard, sa fim seriosi. Noi, dimpotriva, trebuie sa facem ordine in retelele interne de gaze, sa continuam gazificarea tarii. Avem acord pe cinci ani cu Gazpromul de livrare a gazelor si trebuie sa lucram cu Gazpromul si toate aceste dimensiuni - sa terminam gazificarea si sa asiguram o continuitate a livrarilor de gaze.

Aceste lucruri trebuie facute cu Gazpromul, pana vom ajunge sa avem Nabucco. Pentru ca nu numai noi suntem ingrijorati de aceasta criza, dar toata Europa e pusa in garda si cred ca vor fi elaborate si alte proiecte pe langa cel despre care discutam acum", a spus Vladimir Voronin.

La randul sau, prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al economiei, declara ca una dintre lectiile crizei gazelor pentru Republica Moldova a fost necesitatea diversificarii surselor energetice - atat de energie electrica, cat si de gaze. Dodon a anuntat ca vineri se va afla la Budapesta , unde va avea o serie de intrevederi pe proiectul Nabucco .

" Budapesta in acest moment detine rolul de lider in discutarea proiectului Nabucco. La inceputul saptamanii curente au avut loc discutii si negocieri intre statele membre ale UE la acest capitol. Vineri voi avea mai multe intrevederi la Budapesta, inclusiv pe proiectul Nabucco, unde vom discuta care sunt posibilitatile si oportunitatile si costurile pentru a primi o sursa alternativa de livrare a gazelor", a explicat Igor Dodon.

Prim-vicepremierul moldovean a mai declarat ca in momentul de fata nu exista posibilitati tehnice de a primi gaze din Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea